Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drobiowa pieczeń z pieczarką w wersji light

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1,1 kg
seler naciowy 35 g
pieczarki 4 duże sztuki
cebula 2 małe szt
olej rzepakowy 2 płaskie łyżki
Musztarda sarepska Prymat 35 g
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 30 g
ogórki konserwowe 2 szt
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowa pieczeń z pieczarką w wersji light

Kroki postępowania

1
Mięso umyć, osuszyć. Pozbawić błon i tłuszczu. Zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć cebulę aby pozostała złocista. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.

W między czasie seler pokroić w cienkie plasterki. Do miski przełożyć mięso, dodać seler, przestudzoną cebulę oraz musztardę
Krok 1 - Drobiowa pieczeń z pieczarką w wersji light foto
2
Dodać przyprawy, wymieszać.
Krok 2 - Drobiowa pieczeń z pieczarką w wersji light foto
3
Wbić jajka, dodać bułką tartą i wyrobić masę dokładnie.
Krok 3 - Drobiowa pieczeń z pieczarką w wersji light foto
4
Keksówkę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nałożyć około 1/3 masy mięsnej.
Krok 4 - Drobiowa pieczeń z pieczarką w wersji light foto
5
Obrane pieczarki (z ogonkami) ułożyć na mięsie kapeluszami w dół. Wyłożyć resztę masy i dokładnie rozsmarować. Kilkakrotnie uderzyć foremką o blat aby masa dobrze się ułożyła.
Krok 5 - Drobiowa pieczeń z pieczarką w wersji light foto
6
Ogórki pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu pieczeni. Piec w 200 stopniach około 60-70 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na 5 -7 minut aby soki się równomiernie rozłożyły. Następnie ostrożnie wyjąć z formy i kroić na plastry. Można podawać na ciepło lub na zimno.
Krok 6 - Drobiowa pieczeń z pieczarką w wersji light foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 29.12.2015 13:01
pięknie wyglada ta pieczeń, a ta pieczarka!
halina17 10.12.2015 22:54
Apetycznie wygląda pieczeń.
Agnieszka-87-25 10.12.2015 14:52
smacznie wygląda
ilka01 10.12.2015 13:16
pięknie wygląda
Aleksandra/Olcia 10.12.2015 12:46
to coś dla mnie,pycha
Futka 10.12.2015 12:07
Świetna i bardzo smaczna pieczeń :)
monikaT83 10.12.2015 11:17
Dziękuję, cieszę się że podoba się Wam mój pomysł
gosia56 10.12.2015 10:38
na pewno pyszny
mysza75 10.12.2015 09:45
jakie fajny twój pasztecik,i ta pieczarka pięknie to wygląda
Marta Ryżek-Kalkowska 10.12.2015 09:45
pięknie ci wyszła.
Konczi 10.12.2015 09:29
fantastycznie wygląda i przepis godny uwagi
Mniam 10.12.2015 09:28
Smacznie wygląda ta pieczeń z taką pieczarką.
Babeczka35 10.12.2015 08:15
Super mięsko:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak