Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowana ryba z rodzynkami i grzybami

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dorsz 2 sztuki
rodzynki 3/4 szklanki
grzyby suszone 10 dag
cebula 1 sztuka
koperek 2 łyżeczki
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 2 łyżeczki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1/3 łyżeczki
cytryna 1 sztuka
kiełki rzodkiewki 2 łyżki
orzechy włoskie 2 łyżki
ocet winny 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
wywar warzywny 2 litry
sól 1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowana ryba z rodzynkami i grzybami

Kroki postępowania

1
Ryby należy rozkroić tak, aby wyjąć ości.
Krok 1 - Faszerowana ryba z rodzynkami i grzybami  foto
2
Grzyby parzymy, kroimy w paski. Rodzynki (1 łyżkę odkładamy), również parzymy i dodajemy do grzybów. Cebulę kroimy w piórka, szklimy, dodajemy do reszty. Doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, dodajemy koper, mąkę, jajko. Masę mieszamy dokładnie.
Krok 2 - Faszerowana ryba z rodzynkami i grzybami  foto
3
Ryby napełniamy farszem, zawijamy w gazę. Następnie obwiązujemy nićmi i gotujemy przez 20 minut na małym ogniu.
Krok 3 - Faszerowana ryba z rodzynkami i grzybami  foto
4
Zdejmujemy z palnika i delikatnie wyjmujemy ryby, przekładamy na talerz.
Krok 4 - Faszerowana ryba z rodzynkami i grzybami  foto
5
Gdy przestygną, to zdejmujemy gazę. Wywar przecadzamy i zostawiamy 3 szklanki, rozpuszczamy w nim żelatynę, dodajemy ocet winny. Ryby układamy na półmisku i skrapiamy sokiem z cytryny. Jedną kroimy w plastry. Zalewany tężejącą żelatyną i posypujemy orzechami, rodzynkami oraz kiełkami rzodkiewki. Chłodzimy.
Krok 5 - Faszerowana ryba z rodzynkami i grzybami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mikrusiak 08.12.2015 18:34
wygląda pysznie :)
Maridka19 08.12.2015 15:23
ale pyszności :)
iziona 08.12.2015 13:46
Muszę przyznać, ze nie jestem amatorem tak przygotowanej ryby, ale ta wygląda bardzo ładnie.
Pani Domu 08.12.2015 11:16
pięknie wygląda i bardzo smacznie
sliwka 07.12.2015 20:50
Fajny przepis, chętnie spróbuję;))
Stenka 07.12.2015 19:58
smaczne i dobre
gosia1988 07.12.2015 19:50
rewelacyjnie podana
norweska20 07.12.2015 19:32
CHETNIE BYM TAKĄ RYBKĘ ZJADŁA

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak