Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka twarogowo-orzechowe z serem i cynamonem

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ CIASTO

ser biały 300 g
masło lub margaryna 250 g
mąka pszenna 2,5-3 szkl.
orzechy włoskie mielone 2-3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana gęsta 1 łyżka
aromat orzechowy

~ SER

ser biały
cukier waniliowy 1 op.
cukier cynamonowy 1 op.
żółtko jajek 1-2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka twarogowo-orzechowe z serem i cynamonem

Kroki postępowania

1
Przygotować ser łącząc twaróg, żółtko, cukier cynamonowy i cukier waniliowy. Rozetrzeć w miarę równomiernie. Jeśli ser jest za suchy dodać łyżkę śmietany.
Krok 1 - Ciasteczka twarogowo-orzechowe z serem i cynamonem foto
2
Składniki ciasta zagnieść i schłodzić w lodówce. Rozwałkować na grubość 3-5 mm podsypując mąką. Wyciąć z ciasta romby albo kwadraty.
Krok 2 - Ciasteczka twarogowo-orzechowe z serem i cynamonem foto
3
Na środek każdego położyć po łyżeczce sera i zlepiać po dwa przeciwległe rogi.
Krok 3 - Ciasteczka twarogowo-orzechowe z serem i cynamonem foto
4
Utworzone koperty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200*C i piec ok.15-20 minut z termoobiegiem.
Krok 4 - Ciasteczka twarogowo-orzechowe z serem i cynamonem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 08.12.2015 15:30
na pewno pyszne ciasteczka
mikrusiak 07.12.2015 17:53
wyglądają kusząco :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak