Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z budyniem.

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto.

mąka krupczatka 250 g
mąka pszenna 250 g
cukier 140 g
masło 250 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 op.
jajko 2 sztuki
sól 1 szczypta

Masa budyniowa.

mleko 2% 1 ltr
budyń śmietankowy 3 sztuki
masło 30 g
cukier 1 łyżka

Dodatkowo.

jabłka 1 kg
cynamon Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z budyniem.

Składniki ciasta wykładamy na stolnicę, siekamy nożem, a następnie zagniatamy,dzielimy na dwie części.Jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, oprószamy cynamonem.
Masa budyniowa:
3/4 litra mleka zagotować z cukrem i masłem, w pozostałym mleku rozmieszać budynie, wlać do garnka i zagotować.
Ciasto z lodówki rozwałkować na pergaminie,włożyć do blaszki, na ciasto wyłożyć jabłka, wylać budyń i zetrzeć na tarce jarzynowej ciasto z zamrażalnika.
Ciasto piec ok. 1 godziny w 180 stopniach C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 18.12.2015 09:51
fajna szarlotka
ben-ka 15.12.2015 09:19
Jak zrobię na święta, to Ci dam:)
Alex_M 08.12.2015 17:00
daj kawałek :D
agataw1990 22.11.2015 17:34
Narobiłaś mi niemałej ochoty na takie ciacho :)
w mojej kuchni 22.11.2015 14:49
moje smaki w tym cieście
Mama niejadka 22.11.2015 14:44
Pyszne ciasto
mirosława4 22.11.2015 14:10
ciasto pierwsza klasa , pycha !
IKrakowianka 22.11.2015 12:23
bardzo smaczne!
Damiano
Damiano 22.11.2015 12:20
smaczne ciasto
anemon 22.11.2015 11:07
Ale piękna Ci się upiekła.
Aleksandra/Olcia 22.11.2015 10:52
idealne do kawki niedzielnej
ben-ka 22.11.2015 10:13
Masz rację Iza, znika bardzo szybko:)
IZABELA29 22.11.2015 10:11
pyszna i szybko znika z talerza

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak