Przepis i sposób przygotowania na: BALCHAO – indyjskie curry z krewetek w pomidorach
Sparzone pomidory obieramy, kroimy, miksujemy na przecier.
Posiekaną cebulę oraz czosnek miksujemy z chili oraz łyżeczką imbiru.
W misezce mieszamy składniki na masalę jeerem-meerem czyli 1 łyżeczkę kuminu, pieprzu kajeńskiego i czarnego pieprzu, kurkumy oraz 0,5 łyżeczki cynamonu.
W woku podgrzewamy masło z masal, dodajemy zmiksowaną cebulę oraz 3 łyżki wody – gotujemy ok. 3-4 minuty.
Wlewamy przecier z pomidorów, dodajemy mleczko kokosowe oraz łyżeczkę cukru i limonki – gotujemy ok. 10 minut aż zgęstnieje.
Dodajemy krewetki, gotujemy ok. 5 minut na wolnym ogniu.
W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem!
Świetnym dodatkiem jest świeża kolendra.