Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BALCHAO – indyjskie curry z krewetek w pomidorach

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

krewetki królewskie 300 g
pomidory 250 g
cebula 1 szt
czosnek ząbki 3 szt
papryczka chili 1 szt
masło klarowane 2 łyzki
mleko kokosowe 150 ml
sok z limetki 1 łyzka
Imbir mielony Prymat 1 szczypta
cukier 1 szczypta
cynamon Prymat 1 szczypta
kumin 1 szczypta
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Kurkuma mielona Prymat 1 łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: BALCHAO – indyjskie curry z krewetek w pomidorach

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Sparzone pomidory obieramy, kroimy, miksujemy na przecier.

Posiekaną cebulę oraz czosnek miksujemy z chili oraz łyżeczką imbiru.

W misezce mieszamy składniki na masalę jeerem-meerem czyli 1 łyżeczkę kuminu, pieprzu kajeńskiego i czarnego pieprzu, kurkumy oraz 0,5 łyżeczki cynamonu.

W woku podgrzewamy masło z masal, dodajemy zmiksowaną cebulę oraz 3 łyżki wody – gotujemy ok. 3-4 minuty.

Wlewamy przecier z pomidorów, dodajemy mleczko kokosowe oraz łyżeczkę cukru i limonki – gotujemy ok. 10 minut aż zgęstnieje.

Dodajemy krewetki, gotujemy ok. 5 minut na wolnym ogniu.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem!

Świetnym dodatkiem jest świeża kolendra.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 21.11.2015 18:10
pyszne kreweteczki
Aleksandra/Olcia 21.11.2015 16:41
smakowite danie
JulkaTomeczek 21.11.2015 16:16
Ciekawe danie
Dorota76 21.11.2015 16:01
brzmi zachęcająco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak