Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z aronii i jabłek z nutką pomarańczy

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

owoce 1/2 kg ( aronia)
jabłka 1/2 kg
cukier 70-80 dag
sok z pomarańczy 1/2 szkl
skórka pomarańczowa 2 łyżeczki

Porada

Konfitura z aronii i jabłek z dodatkiem soku i skórki z pomarańczowej jest smacznym i aromatycznym dodatkiem do deserów.

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z aronii i jabłek z nutką pomarańczy

Kroki postępowania

1
Owoce aronii przemrozić w zamrażalniku przynajmniej przez dobę. Wsypać do garnka z grubym dnem, dodać cukier i sok z pomarańczy, gotować około 20 minut.
Krok 1 - Konfitura z aronii i jabłek z nutką pomarańczy foto
2
Pomarańczę sparzyć wrzącą wodą, wyszorować i zetrzeć skórkę. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z aronią, dodać skórkę i mieszając od czasu do czasu gotować przez 30 minut. Odłożyć do następnego dnia.
Krok 2 - Konfitura z aronii i jabłek z nutką pomarańczy foto
3
Nazajutrz ponownie zagotować i mieszając gotować do gęstości.

Gorącą konfiturę przełożyć do słoiczków, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem na 5-10 minut.
Krok 3 - Konfitura z aronii i jabłek z nutką pomarańczy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 03.05.2016 21:28
bogactwo :)
mileneczka5 21.11.2015 00:41
ciekawe połaczenie składników-konfitura musi byc pyszna!
Renataj 20.11.2015 22:59
Interesujący pomysł z tą pomarańczą - taka konfitura to prawdziwy smak lata:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak