Przepis i sposób przygotowania na: Królik marynowany w kefirze
Mięso z królika myję, nacieram solą i czosnkiem, przekładam do naczynia i zalewam kefirem. Tak zamarynowanego wstawiam do lodówki najlepiej na noc.
2 Mięso królika wyjmuję z marynaty, kroje na niewielkie kawałki . Cebulę obieram i kroję w pół krążki.
3 W rondlu rozpuszczam masło, dodaję cebulę i suszoną włoszczyznę , podsmażam. Następnie dodaję kawałki królika, obsmażam, dodaję przyprawy i podlewam gorącą wodą. Duszę około 40 -50 minut na małym ogniu do miękkości mięsa. Marchewke obgotowuje w wodzie a nastepnie kroje na kawałki i tak 10 minut przed koncem duszenia dodaje do miesa Na koniec mieszam skrobię ze śmietaną i zagęszczam sos.
4 Ryż w saszetkach gotuję w lekko osolonej wodzie. Ugotowany ryż wykładam na talerz i polewam go przygotowanym sosem.Smacznego