Przepis i sposób przygotowania na: Delikatny sernik z mango
- mocno wyczuwalne mango,
- puszysta i kremowa konsystencja,
- idealny dla wszystkich fanów serników,
2. Suchary zmiel na drobno, czekoladę i masło rozpuść w osobnych garnkach. W misce wymieszaj zmielone suchary z rozpuszczonym masłem i czekoladą. Formę o śred. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (dno), na to wyłóż mieszankę i podociskaj palcami. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i zapiecz 6-7 minut. Wystaw i ostudź.
3. Mango z puszek i 1/2 świeżego (druga połowa przyda się do dekoracji) zblenduj na mus. Do misy miksera włóż ser, zacznij ubijać, wlej mus z mango, wymieszaj krótko, dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną, zmiksuj. Jajka wbij sobie do miseczki i dodawaj po jednym, starając się nie miksować za długo, bo sernik się za mocno napowietrzy a to powoduje opadanie. Masę serową wylej na spód.
4. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C, wstaw sernik i piecz go ok. 60 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 st. C i dopiekaj 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostaw uchylone drzwi i poczekaj, aż sernik się wystudzi, wtedy wyciągaj. Udekoruj dowolnie np. lukrem i kawałkiem mango.