Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Batony musli z nasionami chia i prażoną kaszą jaglaną wg.Szymona Kubickiego - bezglutenowe

3.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki owsiane 2 szkl (bezglutenowe)
kasza jaglana 1/2 szkl
słonecznik łuskany 1/4 szkl
pestki dyni 1/4 szkl
szałwia hiszpańska 3 łyżki
sezam 1 łyżka
cynamon Prymat 1 łyżka
orzechy siekane 100 g
daktyle 14 sztuk
śliwki suszone 14 sztuk
woda 1/2 szkl
sól szczypta

Porada

Przepis na batoniki pochodzi ze wspaniałej książki Szymona Kubickiego "Facet i Kuchnia".

Przepis i sposób przygotowania na: Batony musli z nasionami chia i prażoną kaszą jaglaną wg.Szymona Kubickiego - bezglutenowe

Daktyle bez pestek, śliwki i wodę miksujemy blenderem na gładko. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką lub ręką. Masę równo przekładamy do płaskiego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia lub na silikonową matę. Musli wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 30 min. Po tym czasie formę wyjmujemy i odstawiamy ponownie na ok. 30 min. Jeszcze ciepłą masę kroimy ostrym nożem wg. uznania w prostokąty, kwadraty. Wycięte batoniki pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 18.02.2017 20:35
smaczne i zdrowe ciasteczka
Alex_M 12.02.2016 12:21
bardzo ciekawe :)
asiatok 20.01.2016 23:10
Zachwycił mnie ten przepis. Do wypróbowania!!!!
martula799 01.12.2015 22:08
rewelacyjnie wyglądają i na pewno smakują ;P
firanka123 30.11.2015 13:32
wyglądają przepysznie !
magda1976 30.11.2015 11:14
Pyszne batoniki i do tego zdrowe
IZABELA29 30.11.2015 10:43
coś pysznego
Czosnek&Chilli 30.11.2015 10:14
rewelacja! tez czesto robimy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak