Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piegusek

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składniki ciasto

jajko 6 jajek
cukier 20 dag
migdały zmielone 2 łyzki
mąka 15 dag
mąka ziemniaczana 2 łyzki
proszek do pieczenia 1, 5 łyżki
mak suchy 25 dag

krem

biała czekolada 40 dag
śmietana kremówka 500 ml

poncz

woda 1\2 szklanki
rum 3 łyżki

Porada

dodatkowo do dekoracji suchy mak składniki na blache 25 n 30

Przepis i sposób przygotowania na: Piegusek

1.Białka nalezy oddzielić od zółtek i ubić. Dodać cukier i żółtka. Suche składniki ze sobą wymieszać i dodać do białek. Piec przez 45 min. w 180°C. Po wystudzeniu przekroić dwa razy. Gdy ciasto przestygnie , zmieszac wode z rumem i nasączyć ciasto przygotowanym ponczem. 2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Zostawić do wystygnięcia, ale nie pozwolić by stwardniała. Nastepnie smietanę należy ubic. Powoli wlewać przestudzoną czekoladę do ubitej śmietany. Przelożyć ciasto kremem. 2 RAZY ,Wierzch równiez delikatnie posmarowac kremem, a nastepnie oprószyc suchym makiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 26.04.2016 23:44
chętnie bym zjadła
Ela15 19.12.2015 13:38
na pewno wspaniale smakuje
GOSIA18 30.11.2015 15:45
Coś na Święta
mysza75 30.11.2015 10:29
jakie fajne i pyszne ciacho
Maridka19 30.11.2015 09:37
Ale pysznie się prezentuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak