Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab ze śliwką z rękawa

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 1,5 kg
śliwki suszone 12 szt
czosnek 5 ząbków
majeranek 3 łyżki
sól 1 łyżka
pieprz 1 łyżeczka płaska
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Schab ze śliwką z rękawa

Kroki postępowania

1
Schab myjemy i osuszamy. W mięsie przez całą jego długość robimy dwa nacięcia i wciskamy w nie suszone śliwki /mogą być to również śliwki wędzone/. Jeśli śliwki są bardzo suche możemy je najpierw namoczyć w letniej wodzie.
Krok 1 - Schab ze śliwką z rękawa foto
2
Czosnek obieramy, kroimy w cienkie słupki. Do czosnku dodajemy sól, pieprz, majeranek i chwilkę rozcieramy w dłoniach. Następnie powstałą mieszanką nacieramy schab. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
Krok 2 - Schab ze śliwką z rękawa foto
3
Mięso przekładamy do rękawa i pieczemy ok. 1,5 godz w temp. 160 stopni C.
Krok 3 - Schab ze śliwką z rękawa foto
4
Mięso możemy podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.
Krok 4 - Schab ze śliwką z rękawa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 24.08.2016 21:23
Moje smaki
mysza75 30.11.2015 10:30
bardzo fajne mięsko
Megg 29.11.2015 21:08
lubie taki schabik
Lis 29.11.2015 19:02
Zawsze smakowity:)
gosia1988 29.11.2015 18:57
pyszności :)
Wiesława1 29.11.2015 18:06
Pyszne mięsko, ale to na zdjęciu to raczej karkówka
MAR3STA 29.11.2015 17:54
pyszny kawał mięska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak