Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w kapuście włoskiej zapiekane w śmietanie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Pulpety

mięso mielone indycze 500 g
cebule 2 sztuki
ząbki czosnku 4 sztuki
Musztarda stołowa Prymat 2 łyżki
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
koperek 1/2 pęczka
natka pietruszki 1/2 posiekanego pęczka
sól 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
chili Prymat 1/2 łyżeczki
masło 2 łyżki
olej do smażenia
mąka pszenna
kapusta włoska 4 duże liście

Sos śmietanowy

śmietana 30% 250 ml
śmietana 18 proc 4 łyżki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki
chili Prymat 1 szczypta

Porada

Moja rodzina bardzo lubi pulpety dlatego staram się urozmaicać ich podanie. Tym razem postanowiłam przygotować zapiekane z słodkie śmietance otulone włoską kapustą.

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w kapuście włoskiej zapiekane w śmietanie

Kroki postępowania

1
Pulpety:Cebulę oraz czosnek obieramy.
Cebulę kroimy w kostkę , czosnek siekamy drobno.
Na patelni rozgrzewamy masło , wrzucamy cebulę , gdy się lekko zeszkli dodajemy czosnek.
Smażymy chwilę co jakiś czas mieszając.
Krok 1 - Pulpety w kapuście włoskiej zapiekane w śmietanie foto
2
Mięso przekładamy do miski , wsypujemy przyprawy , zioła oraz bułkę tartą. Dodajemy usmażoną cebulę z czosnkiem , musztardę oraz wbijamy jajko.
Krok 2 - Pulpety w kapuście włoskiej zapiekane w śmietanie foto
3
Masę dokładnie wyrabiamy rękoma.
Krok 3 - Pulpety w kapuście włoskiej zapiekane w śmietanie foto
4
Dłońmi formujemy okrągłe pulpety , każdego obtaczamy w mące pszennej.
Krok 4 - Pulpety w kapuście włoskiej zapiekane w śmietanie foto
5
Na patelni rozgrzewamy smalec lub olej , smażymy pulpety na rumiano.
Krok 5 - Pulpety w kapuście włoskiej zapiekane w śmietanie foto
6
W garnku zagotowujemy wodę , blanszujemy liście kapusty , odcedzamy.
Krok 6 - Pulpety w kapuście włoskiej zapiekane w śmietanie foto
7
Każdy liść kroimy w paski szerokości pulpeta omijając twardą łodygę.
Krok 7 - Pulpety w kapuście włoskiej zapiekane w śmietanie foto
8
Usmażone pulpety zawijamy w pasek kapusty.
Krok 8 - Pulpety w kapuście włoskiej zapiekane w śmietanie foto
9
Układamy w naczyniu do zapiekania.
Krok 9 - Pulpety w kapuście włoskiej zapiekane w śmietanie foto
10
Sos śmietanowy:Obie śmietany przelewamy do miski , wsypujemy przyprawy , mieszamy.
Krok 10 - Pulpety w kapuście włoskiej zapiekane w śmietanie foto
11
Pulpety zalewamy sosem.
Krok 11 - Pulpety w kapuście włoskiej zapiekane w śmietanie foto
12
Pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Podajemy gorące z ulubionymi dodatkami.
Krok 12 - Pulpety w kapuście włoskiej zapiekane w śmietanie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 30.11.2015 21:50
Dziękuję bardzo :) Pierwszy raz przygotowałam takie pulpeciki , były przepyszne :)
w mojej kuchni 28.11.2015 15:29
same przysmaki do zjedzenia
Wacław 28.11.2015 11:52
pyszna propozycja obiadowa :-)
monikaT83 28.11.2015 08:43
Martynko bardzo oryginalny pomysł na mięsko mielone!
Ifa 28.11.2015 08:07
Ciekawy pomysł na mielone
Maridka19 28.11.2015 07:23
Super pomysł :)
2milutka 27.11.2015 21:04
Wyglądają obłędnie i zapewne tak smakuję :)
agnieszka214 27.11.2015 17:06
bardzo ciekawe danie
SzczyptaChili 27.11.2015 16:06
Oj tak były pyszne :) Dziękuję :)
cukiereczek 27.11.2015 16:01
zapowiada SIĘ BARDZO SMACZNIE

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak