Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche jabłkowe ciasto z lekka budyniową pianką

4.0
(23)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruche ciasto

mąka pszenna 2,5 szkl
masło lub margaryna 250 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier puder 3 łyżki
żółtko jajek 5

Budyniowa pianka

białko 5
cukier drobny 1 szkl
olej 1/2 szkl
cukier wanilinowy 1 opakowanie
budyń śmietankowy 2 opakowania

Dodatkowo

jabłka 500 g
cukier puder do posypania

Porada

Przepis z moimi zmianami pochodzi z mojewypieki.com.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche jabłkowe ciasto z lekka budyniową pianką

Masło kroimy w kostkę i szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami ciasta. W przypadku gdyby ciasto było zbyt sypkie, dodajemy 1-2 łyżki wody. Przygotowane ciasto dzielimy na 2 części - 1/3 całości i 2/3. Każdą porcję zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażali na min 2-3 h.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm (lub zbliżonych) wykładamy pergaminem/papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce większą porcję ciasta, lekko ją przyciskamy dłonią do dna blaszki. Spód podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez ok. 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Białka ubijamy na sztywno, łyżka po łyżce dodajemy drobny cukier i cukier wanilinowy. Na koniec wsypujemy proszek budyniowy i powoli dolewamy olej nie na małych obrotach miksera.
Na podpieczony i wystudzony spód wykładamy równo pianę. Jabłka myjemy, obieramy lub nie i kroimy w plasterki, które gęsto układamy obok siebie na pianie. (Jabłka można delikatnie wcisnąć w piankę). Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta.
Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 180ºC. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 27.11.2015 21:29
Super wyglada.
Janina 27.11.2015 19:15
Świetne ciacho;)
misia123410 27.11.2015 14:25
smaczne bardzo musi być
Krystyna32 27.11.2015 13:39
pyszności
Milka100 27.11.2015 12:52
Apetyczne jabłkowe ciacho)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak