Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Małe przekąski z ciasta francuskiego

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 op
tłuszcz do smażenia
pieczarki 30 dag
papryka czerwona 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
jajko 1 szt
cebula 1 szt

Porada

Do farszu możemy dodać dwa ząbki czosnku a wierzch pierożków przed upieczeniem posypać czarnuszką.

Przepis i sposób przygotowania na: Małe przekąski z ciasta francuskiego

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy farsz: pieczarki i cebulę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy i również kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę, pieczarki i paprykę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Gdy pieczarki będą miękkie i woda z nich odparuje odstawiamy farsz do wystudzenia.
Krok 1 - Małe przekąski z ciasta francuskiego foto
2
Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kwadraty, na które nakładamy porcje farszu, składamy na pół i zlepiamy pierożki. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 15 min. - do zrumienienia.
Krok 2 - Małe przekąski z ciasta francuskiego foto
3
Pierożki możemy podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.
Krok 3 - Małe przekąski z ciasta francuskiego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andrzej132 27.11.2015 19:54
fajny przepis :)
wwwiolka 27.11.2015 11:12
Bardzo fajny przepis.
Ewelina1991 27.11.2015 11:10
pysznie wyglądają
Pietruszka 27.11.2015 10:19
fajne te przekąski
Krzysztof15 27.11.2015 06:01
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak