Przepis i sposób przygotowania na: Sernik pomarańczowy z pianką
Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć do zamrażarki na pół godziny.
Schłodzone rozwałkować na wielkość formy, przełożyć ostrożnie i ew. uzupełnić skrawkami powstałe pęknięcia. Całą powierzchnię podziurkować widelcem i wstawić do gorącego piekarnika o temp. 180*C na 15 minut. Przestudzić.
~ SERNIK:
Ser zmiksować z żółtkami, cukrem, mlekiem, olejem, sokiem marchewkowym, skórką pomarańczową i sypkim budyniem.
Na ostudzone ciasto wylać masę serową i ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika o temp. 165-170*C na ok.60 minut.
~ PIANKA:
Białka ubić niemal na sztywno z dodatkiem cukru i soku z cytryny, wyłożyć na upieczony sernik i ponownie wstawić do piekarnika na 15-20 minut. Piekarnik wyłączyć, ale nie otwierać przez kwadrans - następnie uchylić i jeszcze przez 15-20 minut nie ruszać ciasta. Po tym czasie wyjąć blaszkę na kratkę i ostudzić.
Przed podaniem schłodzić w lodówce przez kilka godzin.