Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziołowe paluszki Grissini

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 1 szkl
mąka pszenna 1/2 szkl
drożdże suche 1 łyżka
woda ciepła 1/2-1 szkl
sok z cytryny 1 łyżka
sól i pieprz
oliwa 1 łyżka
Bazylia suszona Prymat szczypta
oregano szczypta
Papryka słodka mielona Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ziołowe paluszki Grissini

Mąkę mieszam z drożdżami, następnie dodaje sól, pieprz i sok z cytryny. Następnie dolewam ciepłą wodę, aż do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta. Ciasto musi odchodzić od rąk, ale nie powinno być dość miękkie. Następnie ciasto odstawiam do podwojenia objętości, czyli na ok. 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wałkuje je na średnio cienki placek, który najpierw sparuje oliwą, a następnie posypuje przyprawami według uznania. Ciasto kroje w długie, cienkie paski, a następnie każdy z nich skręcam. Odstawiam paluszki do wyrośnięcia na około 30min. Pieczemy około 10-15 min w temp. 200 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

atort111
atort111 27.11.2015 13:57
muszę zrobic
agataw1990 25.11.2015 21:06
Pyszna przekąska:)
GOSIA18 25.11.2015 14:55
Przepyszna przekąska
Wacław 25.11.2015 11:45
doskonała przekąska :-)
Madzai 25.11.2015 11:19
Fajna przekąska :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak