Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto królewskie / Królewiec

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto miodowe

mąka 300 g
cukier 100 g
masło lub margaryna 150 g
miód 2 łyżki
żółtko jajek 1
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 1 łyżka

Biszkopt

mąka pszenna 1/2 szkl
jajko 3
cukier 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
woda 2 łyżki

Masa budyniowa

budyń śmietankowy 1 opakowanie
mleko 400 ml
cukier 2 łyżki
masło 100 g

Polewa

kakao 4 łyżki
masło 4 łyżki
cukier 4 łyżki
woda 1 łyżka

Dodatkowo

dżem porzeczkowy 1 słoiczek (lub inny kwaśny)

Porada

Ten sprawdzony przepis pochodzi z starego zeszytu mojej mamy.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto królewskie / Królewiec

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200-210 C.

Na stolnicy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, siekam z margaryną. Następnie dodaje resztę składników i zagniatam. Ciasto dzielę na 2 równe części. Jedną część rozwałkowuję i wykładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładam do piekarnika i piekę przez ok.10 minut.

W ten sam sposób przygotowuje i piekę drugi placek.

Biszkopt:

Jajka oddzielam od żółtek. Białka ubijam ze szczyptą soli na puszystą masę, następnie dodaję po 1 żółtku. Do masy dodaje 2 łyżki przegotowanej i ostudzonej wody. Mąki mieszam z szczyptą proszku do pieczenia, a następnie dodaje stopniowo do masy delikatnie mieszając ( najlepiej mieszając mikserem na najmniejszych obrotach lub mieszając ręcznie drewnianą łyżką). Ciasto wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blacha w której pieczony będzie biszkopt musi mieć te same rozmiary co blacha w jakiej było pieczone ciasto kruche! Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 30-35 minut.

Masa budyniowa:

300 ml mleka zagotowuje z 2 łyżkami cukru, w 100 ml mleka mieszam budyń i przelewam go do gotującego się mleka. Masło w temperaturze pokojowej ucieram na puszystą masę, a następnie dodaje po 1 łyżce przestudzonego budyniu.

Polewa czekoladowa:

Do garnuszka wkładamy wszystkie składniki na polewę. Następnie garnuszek podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Gdy tylko masa zacznie się gotować, polewę zdejmujemy z palnika i mieszamy do rozpuszczenia składników.

Wykonanie całości :

Jedną część ciasta miodowego wykładam na deskę lub blaszke. Ciasto smaruje połową masy budyniowej. Biszkopt smaruję połową dżemu i kładę posmarowaną stroną na masę budyniową. Ponownie wierzch biszkoptu smaruje dżemem. Wykładam resztę masy budyniowej i przykrywam drugim plackiem miodowym. Wierzch ciasta oblewam przestudzoną polewą czekoladową.

Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc lub na 24 godziny po to aby wszystkie smaki połączyły się ze sobą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 25.11.2015 17:37
Pyszny deser
Ola1young 25.11.2015 14:39
pyszne ciacho
Madzai 25.11.2015 11:19
Pyszne ciacho :)
Konczi 25.11.2015 09:12
Super ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak