Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto królewskie / Królewiec
Na stolnicy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, siekam z margaryną. Następnie dodaje resztę składników i zagniatam. Ciasto dzielę na 2 równe części. Jedną część rozwałkowuję i wykładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładam do piekarnika i piekę przez ok.10 minut.
W ten sam sposób przygotowuje i piekę drugi placek.
Biszkopt:
Jajka oddzielam od żółtek. Białka ubijam ze szczyptą soli na puszystą masę, następnie dodaję po 1 żółtku. Do masy dodaje 2 łyżki przegotowanej i ostudzonej wody. Mąki mieszam z szczyptą proszku do pieczenia, a następnie dodaje stopniowo do masy delikatnie mieszając ( najlepiej mieszając mikserem na najmniejszych obrotach lub mieszając ręcznie drewnianą łyżką). Ciasto wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blacha w której pieczony będzie biszkopt musi mieć te same rozmiary co blacha w jakiej było pieczone ciasto kruche! Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 30-35 minut.
Masa budyniowa:
300 ml mleka zagotowuje z 2 łyżkami cukru, w 100 ml mleka mieszam budyń i przelewam go do gotującego się mleka. Masło w temperaturze pokojowej ucieram na puszystą masę, a następnie dodaje po 1 łyżce przestudzonego budyniu.
Polewa czekoladowa:
Do garnuszka wkładamy wszystkie składniki na polewę. Następnie garnuszek podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Gdy tylko masa zacznie się gotować, polewę zdejmujemy z palnika i mieszamy do rozpuszczenia składników.
Wykonanie całości :
Jedną część ciasta miodowego wykładam na deskę lub blaszke. Ciasto smaruje połową masy budyniowej. Biszkopt smaruję połową dżemu i kładę posmarowaną stroną na masę budyniową. Ponownie wierzch biszkoptu smaruje dżemem. Wykładam resztę masy budyniowej i przykrywam drugim plackiem miodowym. Wierzch ciasta oblewam przestudzoną polewą czekoladową.
Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc lub na 24 godziny po to aby wszystkie smaki połączyły się ze sobą.