Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane żeberka z piekarnika

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

żeberka wieprzowe 1,2 kg

marynata

oliwa z suszonych pomidorów 4 łyżki
keczup 3 łyżki
czosnek 2 ząbki
sól 1 łyżka płaska
pieprz 0,5 łyżeczki
papryczka chili 1 szt mała

Porada

Użyte przyprawy i ich ilość zależy od intensywności smaku oliwy po suszonych pomidorach.

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane żeberka z piekarnika

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy marynatę: oliwę po suszonych pomidorach mieszamy z keczupem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekaną papryczką chili i doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 1 - Marynowane żeberka z piekarnika foto
2
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki z 2-3 kostkami. Pokrojone żeberka smarujemy przygotowaną marynatą i układamy w naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy je piec. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 3-5 godzin /im dłużej tym lepiej/.
Krok 2 - Marynowane żeberka z piekarnika foto
3
Przykryte naczynie z mięsem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy ok. 80 min.
Krok 3 - Marynowane żeberka z piekarnika foto
4
Żeberka najlepiej smakują od razu po upieczeniu podane z surówką z kiszonej kapusty.
Krok 4 - Marynowane żeberka z piekarnika foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak