Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada wieprzowa, czyli schab faszerowany boczkiem i orzechami

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1800 g
boczek parzony 12 plasterków
orzechy włoskie 75 g
ser żółty 75 g
Kucharek przyprawa do potraw 2/3 łyżeczki
Czosnek staropolski Prymat 2/3 łyżeczki
papryka czerwona 2/3 łyżeczki
oliwa 1-2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada wieprzowa, czyli schab faszerowany boczkiem i orzechami

Kroki postępowania

1
Mięso dokładnie umyć, osuszyć i ponacinać w taki sposób, by powstały warstwy. Przyprawić kucharkiem, czosnkiem i częścią papryki.
Krok 1 - Rolada wieprzowa, czyli schab faszerowany boczkiem i orzechami foto
2
Następnie na jednej warstwie poukładać część boczku pokrojonego w plastry, skrojone orzechy i plasterki sera ( u mnie mozzarella kupowana na wagę). Tak samo zrobić z druga warstwą.
Krok 2 - Rolada wieprzowa, czyli schab faszerowany boczkiem i orzechami foto
3
Następnie mięso zwinąć tworząc roladę i obwiązać sznurkiem.
Krok 3 - Rolada wieprzowa, czyli schab faszerowany boczkiem i orzechami foto
4
Nasmarować oliwą, posypać ziołami i papryką. Szczelnie owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na kilka godzin.
Krok 4 - Rolada wieprzowa, czyli schab faszerowany boczkiem i orzechami foto
5
Na patelni rozgrzać margarynę i przez kilka minut obsmażać mięso wyciągnięte z folii.
Krok 5 - Rolada wieprzowa, czyli schab faszerowany boczkiem i orzechami foto
6
Obsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wsadzić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni.
Krok 6 - Rolada wieprzowa, czyli schab faszerowany boczkiem i orzechami foto
7
Piec przez ok. 120-150 min.
Krok 7 - Rolada wieprzowa, czyli schab faszerowany boczkiem i orzechami foto
8
Przed podaniem można pokroić w plastry.
SMACZNEGO!
Krok 8 - Rolada wieprzowa, czyli schab faszerowany boczkiem i orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 24.11.2015 19:16
apetyczna sztuka mięsa :)
Marta Ryżek-Kalkowska 24.11.2015 17:29
Smakowita rolada.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak