Przepis i sposób przygotowania na: Tort piesek
Kroki postępowania
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 40 minut. Tak samo przygotuj biszkopt z 3-4 jaj na łapki psa piekąc około minut. Biszkopt po wystudzeniu przecinamy na pół, aby uzyskać 2 prostokąty. Z jednego prostokąta wycinamy szeroki owalny kształt. Drugi biszkopt przecinamy na 3 równe prostokąty. Owalny kształt przecinamy na 3 placki.
Pozostałe biszkopty układamy z przodu tworząc pyszczek pieska tak, aby głowa była wyższa od reszty psa. Biszkopt można docinać na pożądaną wysokość.
Cały tort złóżmy sobie na sucho, aby widzieć jak nam wyszły poszczególne elementy. Z dodatkowego biszkoptu wytnij 4 łapki psa.
Składanie tortu: Kremówkę ubij razem z serkiem mascarpone, dodaj cukier puder i śmietan-fix. Tak przygotowaną masą przekładamy nasz tort dodając jeszcze owoce.
Ważne, aby na górze naszego tortu dać więcej masy na środku tworząc taką kopułę, aby nasz tort miał koliste kształty. Pamiętaj o przełożeniu biszkoptów na głowę. Przykładamy górny biszkopt na masę śmietanową tworząc wybrzuszenie pleców pieska. Schładzamy minimum godzinę. Następnie jeśli biszkopt jest nierówny po bokach to ścinamy lekko nadmiar biszkoptu na rantach, tak by nic nie wystawało. W taki sposób można cały tort ścinać, aby uzyskać pożądany kształt. Z suchego biszkoptu wycinamy również 4 łapy dokładając je do tortu.
Krem maślany: masło ubij na puch następnie dodaj cukier puder z sokiem i ubijaj jeszcze kilka minut. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem maślanym. Tak posmarowany tort wstaw na godzinę dolodówki zanim obłożymy go masą.
Masę cukrową zagniatamy, aby nabrała elastyczności. Masę cukrową rozwałkuj i przełóż na tort posmarowany masą maślaną. Masę dokładnie dociskamy do naszego ciasta, a nadmiar masy cukrowej ścinamy u dołu.