Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis Dnia V: Sałatka z buraków, koziego sera i jarmużu, odc. 60

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

buraki czerwone pieczone 2, 3 sztuki
masło
jarmuż 50 g
ocet winny 2 łyżki
cytryna
miód 2 łyżki
kozi ser 100 g
Musztarda rosyjska Prymat
tymianek
Przyprawa do sałatek sosów i dipów Prymat
Gorczyca biała cała Prymat
olej słonecznikowy

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis Dnia V: Sałatka z buraków, koziego sera i jarmużu, odc. 60

Kroki postępowania

1
Sparzamy jarmuż – wrzucamy na wrzątek na 3 minuty. Rozgrzewamy masło na patelni. Upieczone, obrane buraki (buraki w folii pieczemy wcześniej w 135 stopniach przez 1 godzinę) kroimy w nieregularne kawałki, przerzucamy do miski. Wyjmujemy jarmuż z wody, wrzucamy na patelnię z masłem.
Krok 1 - Przepis Dnia V: Sałatka z buraków, koziego sera i jarmużu, odc. 60 foto
2
Przygotowujemy sos: łączymy miód, ocet winny, musztardę rosyjską, odrobinę oleju słonecznikowego.
Krok 2 - Przepis Dnia V: Sałatka z buraków, koziego sera i jarmużu, odc. 60 foto
3
Gorczycę namaczamy w ciepłej wodzie przez około 3 minuty. Dorzucamy jarmuż do buraków, doprawiamy przyprawami i mieszamy. Dodajemy odsączoną gorczycę do sosu. Na jarmuż z burakami rozkruszamy kozi ser. Ścieramy odrobinę skórki z cytryny, polewamy sosem, całość mieszamy.
Krok 3 - Przepis Dnia V: Sałatka z buraków, koziego sera i jarmużu, odc. 60 foto
4
Podajemy na talerzu udekorowanym startą skórką cytryny.
Krok 4 - Przepis Dnia V: Sałatka z buraków, koziego sera i jarmużu, odc. 60 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak