Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

puszysta drożdżówka z jabłkiem szara reneta i z posypką migdałową...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 5 dag
mleko ciepłe 1 szklanka
masło lub margaryna 15 dag
cukier 1 szklanka
sól - szczypta
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajko 4 sztuki
mąka tortowa 550 dag
jabłko kwaśne 10 sztuk
cukier 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
aromat pomarańczowy 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
budyń waniliowy 1 opakowanie
migdały siekane 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: puszysta drożdżówka z jabłkiem szara reneta i z posypką migdałową...

Kroki postępowania

1
do misy robota wkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, mąki, 1/4 szklanki mleka ciepłego i wymieszać, odstawić na 30 minut aby zaczyn podrósł
Krok 1 - puszysta drożdżówka z jabłkiem szara reneta i z posypką migdałową... foto
2
do zaczynu wsypać mąkę, cukier, sół, cukier waniliowy, wbić jajka i składniki wyrabiać, w trakcie wlać mleko z rozpuszczoną palmą i wyrabiać z 7 minut, misę przykryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia ciasta na 1 godzinę w ciepłym miejscu
Krok 2 - puszysta drożdżówka z jabłkiem szara reneta i z posypką migdałową... foto
3
w tym czasie z jabłek wydrążyć gniazdo nasienne, obrać ze skórki, pokroić na dość cienkie pół talarki, wymieszać z cukrem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, aromatem pomarańczowym, budyniem
Krok 3 - puszysta drożdżówka z jabłkiem szara reneta i z posypką migdałową... foto
4
blacha 34x24 cm z odejmowanym rantem lub zwykła - blachę posmarować cienko olejem, wyłożyć papierem do pieczenia, w blasze rozsmarować wyrosnięte ciasto, na ciasto wysypać jabłka
Krok 4 - puszysta drożdżówka z jabłkiem szara reneta i z posypką migdałową... foto
5
na jabłkach rozsypać migdały rozdrobnione, piec w nagrzanym piekarniku 190 C na 2 poziomie około 60 minut, do suchego patyczka, pod koniec pieczenia ciasto nakryłam folią srebrną by nie przypaliły się mocno migdały, ciasto wyjąć z blachy jak wystygnie
Krok 5 - puszysta drożdżówka z jabłkiem szara reneta i z posypką migdałową... foto
6
ciasto jest puszyste, lekkie, aromatyczne, nie za mocno słodkie.................SMACZNEGO!!!
Krok 6 - puszysta drożdżówka z jabłkiem szara reneta i z posypką migdałową... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 20.12.2015 13:08
pyszne ciasto
Franciszek 22.11.2015 19:55
dobre ciasto
fotoviderek 22.11.2015 15:35
Lubię drożdżowe z jabłkami:)
adelajda 22.11.2015 15:32
Uwielbiam drożdżowe ciasta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak