Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk w sosie orientalnym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

pierś z indyka 400 g
seler naciowy 2 łodygi
pieczarki 150 g
pomidory suszone Smak 5 płatów
olej rzepakowy
bulion 1 szklanka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
pasta curry 1/2 łyżki, czerwonej
mleko kokosowe 1/2 puszki

Marynata

sos sojowy 3 łyżki
imbir 2 cm kawałek
Czosnek suszony Prymat 1 łyżka

Porada

Sos pasuje zarówno do ryżu ale świetnie też smakuje z kaszami, ja podałam go z białą, niepaloną kaszą gryczaną.

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk w sosie orientalnym

Kroki postępowania

1
Indyka pokrój w 0,5 cm grubości plastry. Imbir obierz i zetrzyj, indyka natrzyj czosnkiem, imbirem i sosem sojowym, odstaw na 2 godziny. Seler naciowy pokrój w talarki, pieczarki na 2-4 części. Pomidory na małe kawałki.
Krok 1 - Indyk w sosie orientalnym foto
2
Na patelni rozgrzej olej, usmaż piersi.
Krok 2 - Indyk w sosie orientalnym foto
3
Do podsmażonego mięsa dodaj resztę składników, podsmaż razem.
Krok 3 - Indyk w sosie orientalnym foto
4
Wlej bulion i duś, aż seler zmiękknie. Potem dodaj mleczko kokosowe i dopraw sos pastą curry, solą i pieprzem. Sos można trochę pogotować, by odparował i zgęstniał.
Krok 4 - Indyk w sosie orientalnym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 06.11.2015 09:20
pyszności na talerzu
bertpvd 06.11.2015 09:15
pyszne danie obiadowe
Madzai 06.11.2015 08:54
super wygląda
Poison1988 06.11.2015 08:04
wygląda pysznie :)
Maridka19 06.11.2015 07:54
Pyszne jedzonko na obiadek :)
mileneczka5 06.11.2015 07:25
pyszne danie:)
Dorota76 06.11.2015 06:58
musi być pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak