Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiące i drożdżowe paluszki grissini.

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

drożdże świeże 4 dag
cukier 2 łyżeczki
mleko ciepłe 1 szklanka
olej 4 łyżki
jajko 1 sztuka
sól 2 łyżeczki
pomidory suszone 2 łyżeczki
mąka tortowa 3 łyżki

Dodatkowo

masło 2 łyżeczki
mąka pszenna do posypania stolnicy

Porada

Z przepisu wyszło mi 4 blaszki paluszków.

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące i drożdżowe paluszki grissini.

Kroki postępowania

1
Drożdże rozcieramy z cukrem,1 łyżką mąki tortowej i połową ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce,żeby podrosły. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,jajko,sól,suszone sproszkowane pomidory,olej i pozostałe ciepłe mleko.
Krok 1 - Chrupiące i drożdżowe paluszki grissini. foto
2
Następnie zagniatamy ciasto,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce,żeby ciasto wyrosło.
Krok 2 - Chrupiące i drożdżowe paluszki grissini. foto
3
Po tym czasie urywamy kawałeczki ciasta i toczymy na posypanej mąką pszenną stolnicy cienkie długie paluszki.
Krok 3 - Chrupiące i drożdżowe paluszki grissini. foto
4
Paluszki układamy na blasze do pieczenia posmarowanej masłem.
Krok 4 - Chrupiące i drożdżowe paluszki grissini. foto
5
Od razu pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.
Krok 5 - Chrupiące i drożdżowe paluszki grissini. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 10.11.2015 13:14
Dziękuję:)
ada.la 10.11.2015 08:30
ciekawy przepis
Babeczka35 10.11.2015 07:49
Dziękuję.Ja też uwielbiam:)
gusia1000 10.11.2015 00:00
Pycha, uwielbiam.
Wacław 09.11.2015 18:15
lubimy te paluszki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak