Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z kakaową łezką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 200 g
mąka ziemniaczana 100 g
masło roślinne 250 g
cukier kryształ 200 g
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 10 g
cukier waniliowy 8 g
aromat rumowy 2 krople
kakao 1 łyżka
biała czekolada 50 g
mleko 2% 3 łyżki
płatki migdałowe 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z kakaową łezką

Masło należy roztopić i ostudzić. Następnie utrzeć jaja z cukrem i cukrem waniliowym w misie. Do misy dodawać stopniowo obie mąki i proszek do pieczenia mieszając robotem kuchennym. Na końcu dodać masło oraz aromat mieszając dokładnie. Formę z kominkiem nasmarować olejem i oprószyć bułką tartą tuż przed wlaniem ciasta. Zostawić odrobinę ciasta w misie, dodać do niego kakao, wymieszać i wlać na ciasto jasne robiąc kółko wokół kominka. W ten sposób po rozkrojeniu ciasta będziemy mieć akcent czekoladowy. Ja piekę w piekarniku elektrycznym 90 (dziewięćdziesiąt) minut na najniższym poziomie w 140 (sto czterdzieści) stopniach z termoobiegiem. Po upieczeniu rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej wraz z mlekiem, a następnie oblewamy nią babkę. Posypujemy płatkami migdałowymi. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 16.11.2015 23:44
babka smakowicie wygląda
mileneczka5 04.11.2015 16:55
pyszna babka- na deserek w sam raz:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak