Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne skrzydełka w panierce

5.0
(58)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składniki na skrzydełka

skrzydełka kurczaka 12 szt
Papryka słodka mielona Prymat 3 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3 szczypty
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 3 łyżeczki
olej do smażenia 2 l

Panierka

jajko 2 szt
mąka pszenna typ 650 300 g
mleko 3,2% 1 szklanka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 3 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Dodatek

sos słodko-kwaśny 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne skrzydełka w panierce

Kroki postępowania

1
Umyte i wysuszone skrzydełka z kurczaka porcjujemy na 3 części. Ostatnia, najmniejsza, bez mięsa nie przyda się w tym daniu.
Krok 1 - Pikantne skrzydełka w panierce foto
2
Doprawiamy kurczaka, solą, papryką i pieprzem cayenne.
Krok 2 - Pikantne skrzydełka w panierce foto
3
Wybijemy jajka, dodajemy przyprawy oraz mąkę i mleko. Blenderem miksujemy całość na gładką masę i zalewamy kurczaki.
Krok 3 - Pikantne skrzydełka w panierce foto
4
Wsypujemy mąkę do głębokiego naczynia. Dodajemy kurczaka i potrząsamy całą miską w taki sposób aby zrobiła się nierówna panierka.
Krok 4 - Pikantne skrzydełka w panierce foto
5
Wrzucamy do rozgrzanego oleju kurczaka i smażymy około 10-11 minut aż panierka zrobi się brązowo-pomarańczowa.
Krok 5 - Pikantne skrzydełka w panierce foto
6
Wyciągamy kurczaka z oleju i odstawiamy na ręcznik papierowy w celu redukcji nadmiaru oleju. Podajemy z sosem słodko-kwaśnym.
Krok 6 - Pikantne skrzydełka w panierce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula666 17.11.2015 16:49
Jak w KFC! Super wyglądają!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak