Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z powidłem śliwkowym,masą budyniową i polewą.

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mleko 1 szklanka
cukier 1 szklanka
miód prawdziwy 1 szklanka
masło lub margaryna 30 dag
mąka tortowa 4 szklanki
jajko 6 sztuk
amoniak 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 sztuka

Masa budyniowa

budyń waniliowy 2 sztuki
mleko 2 szklanki
cukier około 5 łyżek
masło lub margaryna 25 dag

Polewa czekoladowa

kakao 3 łyżki
cukier 3 łyżki
masło lub margaryna 3 łyżki
gorąca woda odrobina

Dodatkowo

powidła śliwkowe 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z powidłem śliwkowym,masą budyniową i polewą.


1.Mleko,masło lub margarynę i cukier zagotowujemy i studzimy.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Do miski przekładamy pozostałe składniki,wlewamy przestudzoną masę i miksujemy na gładkie ciasto.Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Następnie piernik pieczemy około 50-55 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony.Studzimy,wyjmujemy z blaszki i przekrawamy na dwa blaty.
3. W połowie mleka rozpuszczamy budynie,drugą połowę zagotowujemy z cukrem,wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia.Budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę,następnie stopniowo dodajemy przestudzony budyń i ucieramy.
4.Pierwszy blat smarujemy powidłem,na powidło wykładamy masę budyniową i przykrywamy drugim blatem piernikowym.
5. Do garnka dajemy cukier,kakao i gorącą wodę,tyle żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło lub margarynę.Następnie chwilę gotujemy,do połączenia się składników na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż polewa będzie gęsta i szklista,następnie smarujemy nią ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.Po tym czasie kroimy i podajemy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 13.05.2017 21:44
Dziękuję:)
ada.la 16.01.2016 22:03
super pierniczek
Babeczka35 17.11.2015 13:06
Dziękuję:)
Ewa Wojtaszko 17.11.2015 10:28
uwielbiam pierniki ! ten prezentuję się mega apetycznie
Babeczka35 17.11.2015 07:43
Dziękuję i zapraszam:)
Wiktoria29 16.11.2015 22:05
święta coraz bliżej, już się nie mogę doczekać pierników
Ada-Gaba 16.11.2015 21:45
pyszny piernik
cukiereczek 16.11.2015 20:50
zapachniało świętami
jola91 16.11.2015 20:30
Przygarnęłabym chętnie kawałek takiego piernika :D
ania2610 16.11.2015 19:57
Wspaniały, pyszny piernik - już zatęskniłam za tym smakiem!
Babeczka35 16.11.2015 18:48
Dziękuję:)
Stenka 16.11.2015 18:35
Doskonały piernik do upieczenia na święta
Bernadeta1 16.11.2015 18:05
bardzo lubię taki piernik
Renata9 16.11.2015 17:30
Bardzo dobry piernik.
gosia1988 16.11.2015 17:29
pyszności :)
gusia1000 16.11.2015 16:51
Idealny na święta.
Babeczka35 16.11.2015 16:25
Dziękuję:)
Janina 16.11.2015 16:05
Świetny piernik wyszedł;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak