Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki w sosie koperkowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 300 g
marchew 1 szt
seler korzeniowy 1 mały
ząbki czosnku 2 szt
cebula 1 szt
otręby pszenne 3/4 szkl
jajko 1 szt
mąka 5 łyżek
olej do smażenia
bulion warzywny 500 ml
śmietana 18 proc 250 ml
koperek 1 pęczek
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki w sosie koperkowym

Mięso mielimy z czosnkiem, marchewką, selerem, cebulą i otrębami pszennymi. Następnie wbijamy jajko, całą masę dokładnie wyrabiamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z tak przygotowanej mieszanki mięsno warzywnej formujemy klopsiki. Obtaczamy je w mące i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, wkładamy klopsiki i dusimy na wolnym ogniu 15-20 min. Następnie dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, podgrzewamy (nie gotujemy), zagęszczamy rozpuszczoną w zimnej wodzie, mąką ziemniaczaną. Koperek siekamy, dodajemy do całości i mieszamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 14.11.2015 14:54
Ulubiony sosik mój i mojej Córeczki :)
mysza75 14.11.2015 09:59
jakie dobre mniam i lekkie
Megg 13.11.2015 22:39
przepyszne :-)
ada.la 13.11.2015 22:04
doskonałe danie
IKrakowianka 13.11.2015 21:58
apetyczna fotka :)
Benita 13.11.2015 20:12
pyszny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak