Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski słowackie „STRAPACKA”

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1/2 kg
mąka 15 dag
boczek 10 dag
jajko 2 szt
ser wędzony 5 dag
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski słowackie „STRAPACKA”

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, zetrzeć i odcisnąć sok. Boczek pokroić i stopić na patelni. Do masy ziemniaczanej dodać jajka, mąkę, sól do smaku i dokładnie wymieszać. Zagotować 2 litry osolonej wody, nabierać łyżką skośne kluseczki, rzucać na gotującą wodę i po kilku minutach wyjąć łyżką cedzakową na talerze, polać stopionym boczkiem i posypać startym serem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 13.11.2015 20:50
jedne z moich ulubionych klusek
Habibi 13.11.2015 07:25
uwielbiam te kluseczki z dodatkiem bryndzy (ostatecznie twarogu) i skwareczków :) dzieciństwo mi się przypomina :)
Stenka 12.11.2015 21:33
kiedyś takie robiłam, ale bardzo dawno, przypomniałaś mi o nich

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak