Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe omleciki

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 3 sztuki
cukier 1/4 szklanki
mąka tortowa 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyzeczki
czekolada w proszku 1 saszetka
olej 3 łyżki

krem mietowy

śmietana 30% 1,5 szklanki
biała czekolada 10 dag
cukierki 10 dag

sos czekoladowy

czekolada mleczna 10 dag
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
śmietana 30% 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe omleciki

Kroki postępowania

1
Całe jajka ubić z cukrem do białości do ubitych jajek dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i czekoladę, delikatnie wymieszać.
Krok 1 - Czekoladowe omleciki foto
2
Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść łyżką małe porcje ciasta formując koło wielkości około 10 cm średnicy w delikatnych odstępach od siebie.
Krok 2 - Czekoladowe omleciki foto
3

Piec na funkcji termoobiegu w temp. 180st około 7-8 minut od razu po upieczeniu szybko zdjąć z blaszki i delikatnie zgiąć w połowie, ułożyć na ściereczce i przykryć drugą, odstawić do wystudzenia. Ciężar ściereczki wystarczy, aby po wystudzeniu powstały nam łódeczki.
Krok 3 - Czekoladowe omleciki foto
4
Krem miętowy:
W 1/2 szklanki śmietany w kąpieli wodnej rozpuścić cukierki ( trwa to około 15 minut i cały czas trzeba mieszać),
Krok 4 - Czekoladowe omleciki foto
5
biała czekoladę rozpuścić też w kąpieli wodnej. Pozostałą szklankę śmietany ubić na sztywno do ubitej śmietany dodać przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę i przestudzoną miętową czekoladę, delikatnie wymieszać. Śmietana będzie miała bardzo jasny zielony odcień wiec jeśli chcemy, aby był wyraźniejszy można dodać kilka kropli zielonego barwnika. Krem odstawić odstawić na chwilkę do lodówki, aby lekko zgęstniał.
Krok 5 - Czekoladowe omleciki foto
6
Sos czekoladowy:
Mleczną czekoladę połamać i przełożyć do garnuszka, dodać śmietankę i zagotować w tym czasie czekolada się nam rozpuści na koniec dodać łyżkę sypkiej kawy rozpuszczalnej i wymieszać, odstawić do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.

Na dnie wystudzonych łódeczek z ciasta rozsmarować niewielką ilość sosu czekoladowego, krem miętowy przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić nim do końca omlety, odłożyć do lodówki,
aby zastygły przed podaniem polać je dodatkową ilością sosu czekoladowego.
Krok 6 - Czekoladowe omleciki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 21.12.2016 08:35
pysznie wyglądają
MAR3STA 14.11.2015 13:56
bardzo apetyczne
iziona 12.11.2015 10:46
Krem jest przepyszny, sama byłam zaskoczona jego smakiem :)
VioletoweKucharzenie 12.11.2015 10:22
ten krem miętowy musi być rewelacyjny!
ania2610 11.11.2015 11:09
jak pysznie wyglądają :)
Ola1984 11.11.2015 08:08
Świetne, wyglądają bardzo smakowicie :)
jagoda5913 11.11.2015 00:44
fajny pomysł
Justi2401 10.11.2015 17:38
Wyglądają jak z najlepszej cukierni :) Śliczne!
Stenka 10.11.2015 17:02
niby zwykłe a inne
Grazyna0211 10.11.2015 16:14
bardzo smaczny deser
Wafelek2601 10.11.2015 15:57
Bardzo smaczne
Konczi 10.11.2015 15:08
wyglądają super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak