Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje ciasto - biszkopt z masą jabłkową, budyniową, powidłami, herbatnikami i polewą czekoladową

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5
mąka pszenna 5 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 2 łyżki
olej 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat waniliowy opcjonalnie

Masa jabłkowa

jabłka 1-1,5 kg
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie
masło 1 łyżka

Masa budyniowa

mleko 500 ml
budynie śmietnkowe 2 opakowania
cukier 4-5 łyżek
margaryna 200-250 g

Dodatkowo

herbatniki 1 opakowanie
polewa czekoladowa dowolna
rum 3/4 szkl
powidła śliwkowe kilka łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Moje ciasto - biszkopt z masą jabłkową, budyniową, powidłami, herbatnikami i polewą czekoladową

Biszkopt
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, olej i aromat. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku. Pod koniec ubijania dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy (najlepiej łyżką). Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 25x35cm lub podobnych. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170oC. Odstawiamy do ostygnięcia.

Biszkopt kroimy na 2 części. Dolną część nasączamy np. ostudzoną wodą z cytryną lub herbatą.

Masa budyniowa
3/4 szklanki mleka odlewamy i mieszamy w nim budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy i dodajemy po łyżce budyniu.

Masa jabłkowa
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Całość wrzucamy do garnka lub na patelnię, dodajemy łyżkę masła i smażymy pod przykryciem do rozpadnięcia się jabłek. Pod koniec smażenia dodajemy suchą galaretkę. Dokładnie mieszamy i prażymy jeszcze chwilę bez przykrycia.

Wykonanie całości
Na 1 część biszkoptu wykładamy ostygniętą masę jabłkową i równamy. Przykrywamy drugim biszkoptem, który z wierzchu smarujemy powidłami. Na powidła wykładamy masę budyniową i równamy. Na kremie układamy herbatniki nasączone rumem. Wierch ciasta polewamy polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

slodkieniebo 11.11.2015 08:18
Cieszę się że przepis na ciasto się Wam podoba :)
Jadwiga/Jaga85 10.11.2015 23:58
pyszne ciasto!
halina17 10.11.2015 21:41
Smaczne ciasto.
Stenka 10.11.2015 19:06
smaczne ciasto
Aannkaa82 10.11.2015 18:37
Lubie takie kombinowane ciacha :)
mileneczka5 10.11.2015 18:17
pyszne ciacho.
Bernadeta1 10.11.2015 18:13
super ciasto, moje smaki
Justi2401 10.11.2015 17:38
Pysznie się prezentuje to Twoje ciasto :)
Wiktoria29 10.11.2015 16:31
wygląda kusząco
Janina 10.11.2015 16:22
Takie ciasta lubię, mniam ;)
Agnieszka-87-25 10.11.2015 15:41
fajne ciasto!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak