Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakaowa babka na wodzie (bez jajek, bez mleka)

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 kubka
cukier drobny 0,5 kubka
cukier waniliowy 1 łyżka
sól szczypta
kakao 3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
olej 1/3 kubka
ocet 1 łyżka
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
woda zimna 1 kubek

Porada

Przepis znalazłam na pinkcake.blox.pl

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowa babka na wodzie (bez jajek, bez mleka)

Suche składniki wsypujemy do jednej miski. W drugiej misce mieszamy składniki płynne i mieszamy je tylko do ich połączenia. Ciasto przelewamy do natłuszczonej olejem/masłem i wysypanej słodką bułką formy na babkę. Ciasto pieczemy około 20-30 minut w 180°C, do suchego patyczka. Czas pieczenia może się różnić ze względu na kształt formy.

Jak autorka przepisu z bloga pincake pisze "Ocet jest potrzebny do tego, żeby zareagował z sodą zanim ciasto zacznie się ścinać. Bo soda rozkłada się dopiero w 60 stopniach, a ocet sprawia, że bąbelki dwutlenku węgla spulchniają jeszcze zimne ciasto. "

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 30.08.2016 14:00
Bardzo ciekawe ciasto
Ada-Gaba 10.11.2015 16:12
ciekawy przepis
Ewa Wojtaszko 10.11.2015 14:37
próbuje ograniczyć słodycze,ale jak,,no jak.. :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak