Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki karmelizowane

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

gruszka 2 szt
miód 1 łyżka
wódka 100 ml
orzechy włoskie 100 g
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki karmelizowane

Gruszki kroimy w grube plastry pozbawiając je gniazd nasiennych ( nie obieramy ze skórki). Na patelni na rozgrzane masło układamy gruszki i smażymy na dość dużym ogniu na zloty kolor. Przewracamy – zalewamy wódką, kładziemy na środek patelni łyżkę miodu i smażymy jeszcze 2-3 minuty, zdejmujemy z ognia. Orzechy kroimy lub kruszymy i prażymy na suchej patelni kilka minut, aż zbrązowieją. Przesypujemy orzechy z patelni na gruszki. Ja podaję gruszki do stołu na patelni, są delikatne i mogłyby się rozpaść podczas przekładania do innego naczynia. Świetnie pasują jako dodatek do wszelakich mięs – zarówno drobiu, wieprzowiny jak i wołowiny :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 23.01.2016 07:57
ciekawa propozycja
w mojej kuchni 09.11.2015 15:32
pyszne słodkości na deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak