Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka z pieczarkami i papryką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 300 g
pieczarki 300 g
cebula 2 szt
papryka czerwona 1/2 szt
ser żółty 100 g
sól
pieprz
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka z pieczarkami i papryką

Kroki postępowania

1
Cebule obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy na gorącą patelnię i smażymy przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy do miękkości cebuli.
Krok 1 - Karkówka z pieczarkami i papryką foto
2
Karkówkę kroimy w plastry, każdy lekko rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2 - Karkówka z pieczarkami i papryką foto
3
Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem, układamy plastry karkówki. Na niej wykładamy cebule z pieczarkami.
Krok 3 - Karkówka z pieczarkami i papryką foto
4
Paprykę kroimy w kosteczkę i układamy na wierzchu mięsa. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C na ok. 30 minut.
Krok 4 - Karkówka z pieczarkami i papryką foto
5
Na 5 minut przed końcem pieczenia na mięsie układamy po plasterku żółtego sera. Wówczas ładnie się rozpuści, a nie spiecze.
Krok 5 - Karkówka z pieczarkami i papryką foto
6
Tak przygotowane mięso podajemy jako dodatek do dań z ziemniaków.
Krok 6 - Karkówka z pieczarkami i papryką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak