Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto makowo-serowo-orzechowe na kruchym spodzie

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruchy spód

mąka pszenna 20 dkg
margaryna 10 dkg
cukier puder 10 dkg
śmietana 18 proc 2 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa makowa

masa makowa 1 puszka
skórka pomarańczowa
olejek migdałowy

Masa serowa

ser biały 50 dkg
margaryna 12 dkg
cukier puder 20 dkg
jajko 3 sztuki
rodzynki 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Masa orzechowa

orzechy włoskie 10 dkg
jajko 4 sztuki
cukier 10 dkg
mąka pszenna 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowo-serowo-orzechowe na kruchym spodzie

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na kruchy spód zagniatamy, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę o wymiarach 23x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 1 - Ciasto makowo-serowo-orzechowe na kruchym spodzie foto
5
Masę makowa z puszki przesypujemy do miseczki, dodajemy skórkę pomarańczową i olejek migdałowy, w miarę potrzeby można jeszcze dodać odrobinę cukru. Masę wykładamy na kruchy spód i rozsmarowujemy.
Krok 2 - Ciasto makowo-serowo-orzechowe na kruchym spodzie foto
6
Masa serowa: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po jednym żółtku, następnie dodajemy po łyżce zmielonego lub zmiksowanego sera, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, rodzynki i ubite białka, delikatnie mieszamy, wykładamy na mak i rozsmarowujemy.
Krok 3 - Ciasto makowo-serowo-orzechowe na kruchym spodzie foto
7
Masa orzechowa: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie dajemy orzechy zmielone, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy, wykładamy na ser i rozsmarowujemy.
Krok 4 - Ciasto makowo-serowo-orzechowe na kruchym spodzie foto
8
Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia. Następnie wysypujemy z formy, polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.
Krok 5 - Ciasto makowo-serowo-orzechowe na kruchym spodzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 28.10.2015 22:14
bardzo smakowite ciasto
Skotka 23.10.2015 17:56
Pyszne ciasto:)
Janina 23.10.2015 16:55
Bardzo lubię to ciasto;)
adelajda 23.10.2015 16:08
dobre ciacho
Wacław 23.10.2015 16:07
znakomite ciasto ,moje ulubione smaki ,mak i ser :-)
Stenka 23.10.2015 16:06
smaczne, wszystkie smaki
RenataZ-et 23.10.2015 16:01
świetnie wygląda
Agnieszka-87-25 23.10.2015 15:13
znakomite ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak