Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Filet z kurczaka z serem camembert, odc. 38

5.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Majeranek suszony Prymat
oregano
natka pietruszki
pierś z kurczaka 2 szt.
masło 30 g
czosnek kilka ząbków
kaszka kukurydziana 2 łyżki
grzyby leśne kilka sztuk
ser camembert 1 szt.
mleko 150 ml
pomidory suszone Smak kilka szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Filet z kurczaka z serem camembert, odc. 38

Kroki postępowania

1
Przygotować składniki
Krok 1 - Przepis dnia V: Filet z kurczaka z serem camembert, odc. 38 foto
2
Przygotowujemy farsz: grzyby i ser camembert kroimy w średniej wielkości kawałki, czosnek drobno siekamy. Ser nie musi być drobno pokrojony, bo rozpuści się w trakcie smażenia i pieczenia.
Krok 2 - Przepis dnia V: Filet z kurczaka z serem camembert, odc. 38 foto
3
Suszone pomidory kroimy w drobne paseczki. Składniki przekładamy do miski, mieszamy, dodajemy oregano, natkę pietruszki, świeżo mieloną sól morską i pieprz. Składniki dokładnie mieszamy i dostawiamy na chwilę.
Krok 3 - Przepis dnia V: Filet z kurczaka z serem camembert, odc. 38 foto
4
W piersiach robimy kieszonki, przekrajając je na pół, wkładamy do nich farsz i „zamykamy”.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej z suszonych pomidorów i smażymy na nim piersi z kurczaka. Piersi smażymy z każdej strony po 4 minuty, zaczynając smażenie od strony skóry.
Krok 4 - Przepis dnia V: Filet z kurczaka z serem camembert, odc. 38 foto
5
Następnie przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
Krok 5 - Przepis dnia V: Filet z kurczaka z serem camembert, odc. 38 foto
6
W międzyczasie przygotowujemy dodatek z kaszki kukurydzianej. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, sól, majeranek i natkę pietruszki. Po rozpuszczeniu masła dodajemy kaszkę kukurydzianą i gotujemy około 12 minut. W międzyczasie musimy sprawdzać czy kaszka nie jest zbyt gęsta (rozcieńczamy mlekiem) bądź zbyt rozwodniona (zagęszczamy dodając więcej kaszki).

Kurczaka wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię i ponownie wstawiamy jeszcze na ok. 3 minuty do piekarnika, zwiększając temperaturę do 220 stopni, aby kurczak się zarumienił.

Kurczaka podajemy z kaszką i suszonymi pomidorami.
Krok 6 - Przepis dnia V: Filet z kurczaka z serem camembert, odc. 38 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak