Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krucho - drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

5.0
(38)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka tortowa 600 gram
drożdże świeże 25 gram
masło 125 gram
śmietana kwaśna 1/2 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 2 sztuka
sól 1/2 łyżeczka

FARSZ DO PASZTECIKÓW

grzyby suszone 1 garść
kapusta kiszona 300 gram
cebula 1 sztuka
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku 1/2 łyżeczka
kminek 1/2 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
olej do smażenia

PONADTO

żółtko jajek 1 sztuka
śmietana 1 łyżka
sezam 1 łyżka

Porada

*sezam czarny – 1 łyżka **przepis na ciasto do tych pasztecików znalazłam u @ben-ka.

Przepis i sposób przygotowania na: Krucho - drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

FARSZ DO PASZTECIKÓW: grzyby starannie wypłukać, zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Ostudzić, odsączyć na sitku i bardzo drobno posiekać.

Kiszoną kapustę przełożyć do garnka, wlać wodę i zagotować. Dodać kminek i gotować, aż kapusta będzie miękka. Odstawić do ostygnięcia, następnie starannie odcisnąć wodę, a kapustę posiekać.

Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać i usmażyć na oleju. Kapustę, grzyby i cebulę wymieszać, dodać sól, pieprz, majeranek i bardzo dokładnie wymieszać.

CIASTO: mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać wyrośnięte drożdże, jajka, śmietanę, proszek do pieczenia i sól. Zagnieść ciasto, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt , na środku każdego układać farsz, ciasto zwijać w wałeczek, który następnie pokroić podobnie jak kopytka.

Paszteciki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną i posypać sezamem. Piec w nagrzanym do 180°C do lekkiego zrumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marta 08.12.2023 16:50
czy paszteciki można mrozić?
Kolorowa 24.10.2015 13:48
Też takie zrobię !
Grazyna0211 22.10.2015 15:21
bardzo smaczne paszteciki
Jumper123 22.10.2015 10:18
uwielbiam takie paszteciki
Stenka 22.10.2015 10:03
wyglądają smacznie
ben-ka 22.10.2015 09:40
Na święta sobie je zrobię:)
Mniam 22.10.2015 09:37
Bardzo lubię takie paszteciki, ale mi smaka narobiłaś :)
bietka 22.10.2015 09:29
takie paszteciki sa bardzo smaczne :)
MałaMi89 21.10.2015 23:45
Kiedyś takie robiłam, pycha :)
halina17 21.10.2015 23:03
Smacznie wyglądają.
Ania84 21.10.2015 22:36
super smaczne
Iwusia 21.10.2015 22:09
lubię takie paszteciki
Ewa Wojtaszko 21.10.2015 21:41
zapachniało świętami :)
Bernadeta1 21.10.2015 21:24
pyszne jedzonko
Lucan 21.10.2015 20:53
mmm poczułem święta;)
Alex_M 21.10.2015 20:51
ale mi narobiłaś ochoty!! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak