Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szkockie ciasteczka owsiane

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki owsiane 125 g (mielonych)
sól 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczki
smalec 25 g
wrzątek 2-3 łyżki

Porada

Ciastka podajemy z masłem, serem, dżemem lub miodem wrzosowym, który jest szkockim specjałem. Do ciastek doskonale pasuje również wędzony łosoś, serek homogenizowany, siekany szczypiorek. Przepis pochodzi z dwutygodnika "Smakowite Wypieki" nr. 2

Przepis i sposób przygotowania na: Szkockie ciasteczka owsiane

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C lub w przypadku piekarnika gazowego na poziom 4. Dużą blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem. DO miski wkładamy rozdrobnione płatki owsiane, sól i sodę.

W niewielkim rondelku roztapiamy smalec. Tłuszcz przelewamy do naczynia z płatkami, solą i sodą. Dodajemy wrzątek i zaczynamy wyrabiać gładkie ciasto.

Gdy ciasto będzie miało już w miarę jednolitą konsystencję, posypujemy blat płatkami owsianymi i rozwałkowujemy je na grubość ok. 3 cm. Za pomocą okrągłej formy o średnicy 7,5 cm wycinamy 12 kół (ja używam zawsze szklanki). W razie potrzeby ciasto zagniatamy ponownie i rozwałkowujemy.

Ciastka układamy na blaszce i pieczemy przez ok. 20 min lub do momentu, aż staną się chrupkie. Upieczone ciastka wyjmujemy do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 21.10.2015 12:12
fajne ciasteczka
Anna169Hosz 21.10.2015 11:33
Ciekawy przepis.
Maridka19 21.10.2015 10:50
Pyszne ciasteczka
gosia56 21.10.2015 09:53
super ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak