Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane po beskidzku - zapiekane

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

~ PLACKI

ziemniaki 1 kg
jajko 2
mąka ziemniaczana 2-3 łyżki
sól do smaku
olej do smażenia
cebula biała duża
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

~ GULASZ

łopatka wieprzowa 700 g
grzyby suszone mielone 2-3 łyżki
cebula biała duża
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
Czosnek suszony Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
mąka pszenna do zagęszczenia
smalec 1-2 łyżki

~ DODATKI

ser wędzony typu oscypka

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane po beskidzku - zapiekane

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać, umyć i utrzeć razem z cebulą na miazgę. Masę doprawić, dodać jajka i mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Placki ziemniaczane po beskidzku - zapiekane foto
2
Wieprzowinę pokroić w kostkę, posiekać cebulę i razem obsmażyć na smalcu.
Zalać wodą, dodać przyprawy i dusić do miękkości.
Krok 2 - Placki ziemniaczane po beskidzku - zapiekane foto
3
Miękkie mięso doprawić do smaku a sos zagęścić niewielką ilością mąki pszennej.
Krok 3 - Placki ziemniaczane po beskidzku - zapiekane foto
4
W międzyczasie usmażyć dość grube placki i składać warstwami na dużym talerzu - pozostawić do ostygnięcia.
Krok 4 - Placki ziemniaczane po beskidzku - zapiekane foto
5
Zimne pokroić w szerokie paski.
Krok 5 - Placki ziemniaczane po beskidzku - zapiekane foto
6
Włożyć do garnka z sosem i mieszać dokładnie.
Krok 6 - Placki ziemniaczane po beskidzku - zapiekane foto
7
Przełożyć zawartość garnka na szeroką sporą foremkę (najlepiej emaliowaną) lub do brytfanki - na wierzchu ułożyć porwane na kawałki plastry wędzonego żółtego sera (najlepszy jest oscypek), ale można go też grubo utrzeć.
Zapiekać, aż placki będą gorące, a ser zacznie się topić.
Krok 7 - Placki ziemniaczane po beskidzku - zapiekane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 04.11.2015 13:08
jeszcze smaczniejsze są pod grubą warstwą utartego oscypka :)
Habibi 04.11.2015 13:07
wszystko, co dobre, musi być kaloryczne ;)
Habibi 04.11.2015 13:06
Te placuszki zyskały u nas miano "po beskidzku", ponieważ powstały w sumie przypadkowo (jak wiele innych smacznych i prostych dań) podczas zimowego pobytu w Beskidach :)
mysza75 04.11.2015 10:22
fajny pomysł na placki
Aleksandra/Olcia 04.11.2015 08:54
kaloryczne aczkolwiek bardzo apetyczne danie
SzczyptaChili 04.11.2015 08:04
Nie jadła jeszcze nigdy ta przygotowanych placków , ciekawy sposób
olkaaa 04.11.2015 07:41
muszę zrobić
berys18 04.11.2015 07:28
smaczny pomysł
gusia1000 03.11.2015 23:56
Na pewno pyszne.
mileneczka5 03.11.2015 21:42
pyszne danie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak