Przepis i sposób przygotowania na: Tort kakaowy z frużeliną wiśniową
Kroki postępowania
Na dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papier do pieczenia i przelać do niej ciasto. Tortownicę wstawić do nagrzanego do 165°C piekarnika na środkową półkę i piec 30 minut bez termoobiegu.
Następnie wyłączyć piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na około 15 minut. Następnie tortownicę z ciastem odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Syrop z wiśni wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem i wlać do gotujących się wiśni. Energicznie mieszając zagotować. Odstawić do przestygnięcia.
KREM: mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, podkoniec dodać cukier puder. Mascarpne lekko wymieszać na jednolitą masę, następnie dodać ubitą śmietanę i całość zmiksować na niskich obrotach miksera.
WYKONANIE: biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat umieścić na paterze i nasączyć go 1/3 mieszaniny nalewki, syropu i soku z cytryny. Wyłożyć połowę frużeliny wiśniowej, a następnie 1/3 kremu. Z drugim blatem zrobić tak samo, a trzecią część biszkoptu tylko nasączyć i posmarować kremem.