Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza na cienkim spodzie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 3 i 3/4 szkl
woda letnia 1,5 szkl
drożdże świeże 25 g
cukier 1/2 łyżeczki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki

sos pomidorowy

koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
woda 1/2 szkl
ocet 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
zioła ulubione
sól i pieprz

dowolne dodatki, a u mnie

ser żółty
pieczarki
papryka marynowana ostra
żurawina suszona
cebula

Porada

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/10/pizza-na-cienkim-spodzie.html

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza na cienkim spodzie

Kroki postępowania

1
Z drożdży, mąki, cukru i wody robimy zaczyn (powinien mieć on konsystencję śmietany, więc wodę wlewamy stopniowo). Gdy wyrośnie, wlewamy go do pozostałej mąki, dodajemy oliwę, sól i resztę wody. Ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy (cały proces trwa ok 10 minut, ciasto powinno być gładkie, ale cały czas lekko luźne). W trakcie wyrabiania staramy się nie dosypywać mąki. Ciasto dzielimy na dwie części
Krok 1 - Pizza na cienkim spodzie  foto
2
Ciasto przykrywamy ścierką na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Krok 2 - Pizza na cienkim spodzie  foto
3
Do rondelka dajemy koncentrat pomidorowy, zalewamy wodą, oliwą i octem, wsypujemy zioła, sól, pieprz, cukier i gotujemy na bardzo małym ogniu aż do momentu zgęstnienia. Sos całkowicie studzimy. Gotowe ciasta drożdżowe przerabiamy jeszcze raz (nie dosypujemy mąki!), przekładamy na papier do pieczenia i rozciągamy dłońmi albo rozwałkowujemy w taki sposób, aby boki pizzy były grubsze. Ciasto przy rozciąganiu warto lekko polać oliwą z oliwek (nie będzie się przyklejać, a po upieczeniu stworzy się świetna, chrupiąca skorupka). Ciasto powinno mieć średnicę ok 35 - 40 cm.
Krok 3 - Pizza na cienkim spodzie  foto
4
Tak przygotowane spody do pizzy smarujemy sosem
Krok 4 - Pizza na cienkim spodzie  foto
5
Posypujemy startym żółtym serem
Krok 5 - Pizza na cienkim spodzie  foto
6
Pieczarkami, papryką i żurawiną. Pizzę pieczemy w najwyższej temp. piekarnika (u mnie 280*C przez 5 - 6 minut).



SMACZNEGO :-)
Krok 6 - Pizza na cienkim spodzie  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 14.11.2015 07:53
uwielbiam taką pizzę
Poison1988 30.10.2015 07:52
aż ślinka cieknie :)
Janina 29.10.2015 22:10
Smaczna pizza;)
Wiktoria29 29.10.2015 21:14
bardzo kusząca
tomek18 29.10.2015 20:18
uwielbiam taką domową pizze
patryska76 29.10.2015 19:33
wygląda znakomicie!
Malinka 29.10.2015 19:26
To się nazywa pizza!
cukiereczek 29.10.2015 18:24
wspaniała pizza
Agata3 29.10.2015 18:08
fenomenalna pizza :)
Jadwiga/Jaga85 29.10.2015 16:45
Pyszna propozycja pizzy!
Agnieszka-87-25 29.10.2015 16:24
uwielbiam pizze
Ewa Wojtaszko 29.10.2015 14:22
wygląda bardzo apetycznie
aginaa 29.10.2015 14:16
domowa jest najlepsza
wyattearp 29.10.2015 12:42
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak