Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Pijana Śliwka - tylko dla dorosłych

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

mąka pszenna 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajko 4
cukier 1/2 szkl
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta

Krem

mleko 2 szkl
budyń waniliowy 1 opakowanie
kakao 1 łyżka
żółtko jajek 3
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 5 łyżek
czekolada 100 g
masło 200 g

Polewa

masło 100 g
czekolada mleczna 100 g
czekolada gorzka 100 g
śmietana 12% 1/2 szkl
galaretka cytrynowa 1 opakowanie

Dodatkowo

śliwki suszone 400 g
rum 1 szkl

Porada

Rum można zastąpić wódką do zalania śliwek. Do wykonania ciasta zainspirował mnie przepis z http://znerwicowanazona.blog.pl.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Pijana Śliwka - tylko dla dorosłych

Śliwki zalewamy alkoholem i zostawiamy na 12 h lub najlepiej na całą noc.

Biszkopt:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Mąki z proszkiem do pieczenia i kakaem przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy po łyżeczce cukru, ciągle ubijając. Żółtka w miseczce również chwilę ubijamy. Żółtka, i przesiane składniki dodajemy do białek i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy ok. 30-40 minut. Przed ostatecznym wyjęciem z piekarnika możemy sprawdzić czy ciasto jest już upieczone za pomocą wykałaczki.

Masa:
1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka, budyń, kakao i mąki. Dokładnie rozmieszane składniki dodajemy do gorącego mleka i gotujemy jeszcze przez chwilę. Studzimy.

Śliwki odsączamy zostawiając alkohol. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem dodając po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i na koniec połowę alkoholu.

Alkohol przelewamy do szklanki, którą uzupełniamy do pełna przegotowaną i ostudzoną wodą (szklanka 250 ml). Biszkopt nasączamy przygotowanym ponczem. Masę budyniową przekładamy na biszkopt i równamy powierzchnię. Na wierzchu układamy śliwki.

Polewa:
Masło i czekoladę rozpuszczamy lekko podgrzewając. Następnie dodajemy śmietanę i mieszamy. Odstawiamy.

Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szklanki przegotowanej i gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka wystygnie mieszamy ją z przygotowaną polewą czekoladową. Tężejącą polewę wylewamy na krem ze śliwkami. Ciasto wkładamy do lodówki do czasu, aż masa stężeje. Najlepiej na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 26.05.2017 18:30
Wygląda cudnie! Umiesz zawsze wyczarować takie smakołyki
wyattearp 28.10.2015 13:58
pysznie wygląda
VioletoweKucharzenie 28.10.2015 13:00
wygląda rewelacyjnie!
Ewa Wojtaszko 28.10.2015 11:55
świetne ciasto
slodkieniebo 28.10.2015 09:53
Dziękuję :)
Pani Domu 28.10.2015 09:26
świetne ciacho
Mniam 28.10.2015 08:58
Wspaniałe ciasto i wygląda obłędnie :)
Madzai 28.10.2015 07:44
Ale pyszne :)
MałaMi89 27.10.2015 21:57
Hmm... jestem dorosła, więc poproszę od razu pół blaszki :D
iziona 27.10.2015 19:36
Czyli to ciasto dla mnie :)
joannaa24 27.10.2015 19:33
Super ciasto
wwwiolka 27.10.2015 19:22
Bardzo fajny przepis.
bietka 27.10.2015 19:17
to ja poproszę kawałeczek : )
Ada-Gaba 27.10.2015 18:40
wygląda przepysznie
cukiereczek 27.10.2015 18:40
bardzo ciekawe i pysznie wyglądające ciasto
gosia1988 27.10.2015 18:33
smaczne ciasto
mirosława4 27.10.2015 18:02
apetyczne , robiłam kiedyś bardzo podobne było smaczne
tomek18 27.10.2015 17:41
wygląda przepysznie
2milutka 27.10.2015 16:15
wspaniale wygląda :)
Wiktoria29 27.10.2015 15:53
uwielbiam to ciasto ,tylko zwykle robię bez kakao
dollce 27.10.2015 15:05
wygląda cudownie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak