Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocny wieniec z marcepanem

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka tortowa 1/2 kilogram
żółtko jajek 2 sztuka
mleko ciepłe 250 gram
cukier drobny 70 gram
masło 50 gram
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczka

MASA MARCEPANOWA

marcepan 300 gram
białko 2 sztuka
cukier 50 gram

DODATKOWO

cynamon 2 łyżeczka
żółtko jajek 1 sztuka
śmietana kremówka 1 łyżka

Porada

*marcepan należy wcześniej wyjąć z lodówki i trzymać w temperaturze pokojowej. Miękki łatwiej jest utrzeć na gładką masę

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny wieniec z marcepanem

Kroki postępowania

1
CIASTO: z drożdży, odrobiny ciepłego mleka i mąki robię rozczyn, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W sporej misce mieszam letnie mleko, cukier i żółtka, następnie dodaję mąkę i wyrośnięty rozczyn. Chwilę wyrabiam, następnie dodaję roztopione i lekko przestudzone masło. Ciasto będzie dość rzadkie, ale nie dosypuję zbyt dużo mąki tylko długo wyrabiam, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wkładam je do miski, nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości.
Krok 1 - Wielkanocny wieniec z marcepanem foto
2
NADZIENIE: miękki marcepan kroję na małe kawałki, przekładam do miski, dodaję białka, cukier i miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji.

WYKONANIE: wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiam ręcznie, rozwałkowuję na prostokąt. Na cieście rozprowadzam masę marcepanową, posypuję cynamonem i zwijam w rulon jak roladę.
Krok 2 - Wielkanocny wieniec z marcepanem foto
3
Następnie powstały rulon przecinam wzdłuż na pół, z tym, że jeden koniec zostawiam nieprzecięty. Dwie części rolady skręcam tak jak linę, formuję wieniec i sklejam końce. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiam w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smaruję żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką, wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 30 minut.
Krok 3 - Wielkanocny wieniec z marcepanem foto
4
Jeśli się za mocno rumieni, to przykrywam arkuszem folii aluminiowej. Upieczone ciasto studzę na kratce kuchennej.
Krok 4 - Wielkanocny wieniec z marcepanem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 14.11.2015 10:34
wspaniale ciacho
ben-ka 28.10.2015 07:52
Jakie to musiało być pyszne !!! ten marcepan........na sama myśl, ślinka cieknie:)
gusia1000 27.10.2015 22:07
Super słodkość.
Aleksandra/Olcia 27.10.2015 11:16
bardzo lubimy takie ciasto,marcepan kojarzy się ze świętami
agaK. 27.10.2015 10:38
Tradycyjnie i smacznie.
gosia56 27.10.2015 10:35
super wypiek
RenataZ-et 27.10.2015 10:20
bardzo fajny pomysł
Mniam 27.10.2015 09:40
Świetne ciasto, szczególnie, że jest z marcepanem :)
Madzai 27.10.2015 09:19
Z marcepanem nie próbowałam :)
Futka 27.10.2015 08:47
Bajeczny wieniec :) Pysznosći :)
Motorek 27.10.2015 08:31
bardzo fajny
mileneczka5 27.10.2015 07:49
bardzo smacznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak