Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy pieróg z kurkami, cukinią i mięsem mielonym

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 25 dag
mąka krupczatka 25 dag
drożdże świeże 3 dag
woda ciepła 1/2 szklanki
mleko 2% 1/2 szklanki
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
majonez 2 łyżki

Farsz

mięso mielone wieprzowe 40 dag
cukinia 1/2 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
papryczka chili 1 sztuki
kurki 20 dag
ser żółty 15 dag
olej 3 łyżki
masło 1 łyzka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy pieróg z kurkami, cukinią i mięsem mielonym

Kroki postępowania

1
Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać w misce z mąką krupczatką oraz solą. Ciepłą wodę połączyć z mlekiem oraz cukrem, dodać drożdże, oprószyć mąką i pozostawić zaczyn do wyrośnięcia, wymieszać z mąką, dodać majonez i wyrobić elastyczne ciasto, będzie się ono trochę kleić i będzie oporne ale tak ma być.
Krok 1 - Drożdżowy pieróg z kurkami, cukinią i mięsem mielonym foto
2
Wyrobione ciasto zostawiamy w spokoju do wyrośnięcia w ciepłym miejscu-około 45 minut.
Krok 2 - Drożdżowy pieróg z kurkami, cukinią i mięsem mielonym foto
3
Kurki opłukać większe pokroić na mniejsze kawałki, udusić na łyżce masła około 5 minut.
Krok 3 - Drożdżowy pieróg z kurkami, cukinią i mięsem mielonym foto
4
Na oleju szklimy posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek, po chwili dodajemy mięso mielone, oprószamy przyprawami, smażymy 6-8 minut, po czym dodajemy cukinię i kurki, dusimy kolejne 3 minuty, odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 4 - Drożdżowy pieróg z kurkami, cukinią i mięsem mielonym foto
5
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 okrągłych placków, nakładamy na środek farsz, brzegi podnosimy do góry, i zlepiamy na końcach, układamy na blasze wyłożonej pergaminem - w odpowiedniej odległości bo pierogi wyrosną, posypujemy startym serem, pieczemy 20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku.Podajemy gorące.
Krok 5 - Drożdżowy pieróg z kurkami, cukinią i mięsem mielonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 11.10.2015 21:20
Pysznie wygladają
Stenka 11.10.2015 21:05
ciekawy przepis
irenka 11.10.2015 15:52
pyszności ,coś dla mnie
Czarnula666 11.10.2015 13:59
Pieknie wygląda! Chętnie zjadłabym jednego :-)
cukiereczek 11.10.2015 13:30
pomysłowe i apetyczne
IZABELA29 11.10.2015 13:29
super coś dla mnie
Aleksandra/Olcia 11.10.2015 12:50
ale smakowita propozycja
Janina 11.10.2015 11:10
Pyszna propozycja;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak