Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z karmelizowanymi jabłkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ryż 3 woreczki
cukier 3/4 szklanki
jajko 3 sztuki

Dodatkowo

jabłka 50 dag
sok z cytryny 1 łyżka
cynamon 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
cukier puder 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z karmelizowanymi jabłkami

Kroki postępowania

1
Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki lub większą kostkę.
½ szklanki cukru wsypać na patelnię dodać 1 łyżeczkę wody i rozpuścić do powstałego karmelu dodać jabłka i chwilkę razem podsmażyć na koniec dodać sok cytrynowy i cynamon, wymieszać i przestudzić.
Krok 1 - Ryż z karmelizowanymi jabłkami  foto
2
Ryż ugotować i przestudzić, ryż przełożyć do miski dodać do niego pozostały cukier i żółtka jajek, dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Ryż z karmelizowanymi jabłkami  foto
3
Miseczki do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą
Krok 3 - Ryż z karmelizowanymi jabłkami  foto
4
na dnie ułożyć warstwę ryżu do ½ wysokości naczynia lekko go ugniatając na ryżu ułożyć jabłka
Krok 4 - Ryż z karmelizowanymi jabłkami  foto
5
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych białek dodać cukier puder i cały czas ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Jabłka przykryć bezą którą posypać po wierzchu płatkami migdałowymi. Piec w nagrzanym do 180-190 st piekarniku około 30 minut.
Podawać w miseczkach w których się piekły zaraz po wyjęciu z piekarnika do polania proponuję podać słodką śmietankę.
Krok 5 - Ryż z karmelizowanymi jabłkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hrabina w kuchni 08.10.2015 11:52
Pyszny i pożywny deser.
Monika-twin 08.10.2015 11:15
super przepis, musze zrobi c zwarstwa bezy!
Krzysztof15 08.10.2015 06:24
Pyszny deser
Mniam 08.10.2015 00:18
Wyśmienity pomysł na coś pysznego, no i ta beza na wierzchu...pyszności!
Ania84 07.10.2015 22:38
cudowny :) pychooooooota
Wiktoria29 07.10.2015 21:02
mmmm musiało być pysznie
Kolorowa 07.10.2015 20:38
ciekawy przepis ;)
anemon 07.10.2015 19:21
Twój deser prezentuje się po królewsku.
mirosława4 07.10.2015 19:09
pyszny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak