Przepis i sposób przygotowania na: Łatwy i szybki makowiec zawijany krucho-drożdżowy
Szukacie przepisu na szybki i łatwy makowiec, najlepiej zawijany? Oto przepis specjalnie dla Was. Masa makowa zawinięta w ciasto krucho-drożdżowe, całość polana pyszną polewą.
- szybki i prosty przepis na makowiec,
- ciasto krucho-drożdżowe dla początkujących,
- na bazie gotowej masy makowej,
- z tego przepisu wyjdzie 1 strucla.
Kroki postępowania
Drożdże mieszamy z lekko podgrzaną śmietaną i odstawiamy na chwilę.
Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz ze szczyptą soli i cukrami. Dodajemy zimne masło i siekamy.
Gdy rozczyn zacznie działać dodajemy go do mąki razem z jajkiem i żółtkami.
Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy łyżkę mąki, jeżeli za gęste odrobinę śmietany.
Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy folią spożywczą. Ciasto schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.
2 białka ubijamy na sztywno. Jeśli używamy gotową masy makowej kupionej w sklepie dodajemy do niej 2 łyżki kaszy manny a następnie mieszamy z pianą z białek.