Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zdrowe kakaowo-bananowe ciasto z fasoli (bezglutenowe, bez mąki)

5.0
(94)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:

fasola czerwona 1 puszka
jajko 2 sztuki
kakao 2 łyżki
banan 1 sztuka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
siemię lniane mielone 1 łyżka
miód płynny 1 łyżka
aromat waniliowy kilka kropel

Polewa:

olej kokosowy 3 łyżki
woda 3 łyżki
kakao 2 łyżki
cukier trzcinowy 1 łyżka

Porada

Ciasto jemy dopiero po całkowitym wystygnięciu i przechowujemy w lodówce. Wierzch można posypać dodatkowo mielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.

Przepis i sposób przygotowania na: Zdrowe kakaowo-bananowe ciasto z fasoli (bezglutenowe, bez mąki)

Fasolę płuczemy na sitku. Następnie blendujemy ją z pozostałymi składnikami, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przelewamy do niewielkiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, następnie wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.


Po upieczeniu ciasta, wyjmujemy je z foremki, łapiąc za papier do pieczenia i wyciągając na kratkę do pieczenia.

Wszystkie składniki na polewę wkładamy do niewielkiego rondelka i mieszamy do zagotowania. Następnie zdejmujemy z ognia i jeszcze gorącą polewamy ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 16.10.2015 17:09
wygląd zachęcająco :)
Habibi 16.10.2015 11:47
piekę muffinki i ciasto fasolowe, ale dla pewności dodaję zawsze 1-2 łyżki mąki bezglutenowej bo jest najpełniejsza ii powoduje, że ciasto jest bardziej sypkie ;)
mirosława4 16.10.2015 11:23
ciekawy przepis
wwwiolka 16.10.2015 11:23
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak