Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aksamitna zupa pieczarkowa

5.0
(35)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zupa pieczarkowa to smak dzieciństwa, ale z przepisu na aksamitną zupę pieczarkową przygotujecie zupełnie inną wersję tej doskonale znanej. Koniecznie wypróbujcie! 

Składniki:

pieczarki 1/2 kilograma
seler 1/4 sztuki
ziemniaki 2 sztuki
śmietana kremówka 250 ml
bulion drobiowy 3/4 litr
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbek
olej rzepakowy 1 łyżka
masło 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
natka pietruszki 1 łyżka
grzanki z 1 bagietki lub czerstwego chleba

Przepis i sposób przygotowania na: Aksamitna zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa to pierwsze danie, które cieszy się ogromną popularnością dzięki swojemu wyrazistemu, grzybowemu smakowi oraz wyjątkowej konsystencji. Jak zrobić zupę pieczarkową? Aksamitną zupę grzybową przygotowuje się analogicznie do tej klasycznej pieczarkowej, a różnica polega na jej zblendowaniu i wzbogaceniu dodatkiem śmietanki, której zawdzięcza swoją konsystencję. 

Zupa pieczarkowa przepis: 

1. Pieczarki obrać, umyć, kilka odłożyć, a pozostałe pokroić na kawałki.

2. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w piórka. Ziemniaki, seler i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę.

3. Olej i masło rozgrzać w garnku, wrzucić pokrojoną cebulę i przesmażyć. Po chwili dodać seler, pietruszkę i ziemniaki. Całość przez chwilę smażyć, następnie dodać pokrojone pieczarki i całość jeszcze przez chwilę smażyć.

4. Do garnka wlać bulion i gotować do miękkości warzyw i pieczarek. Garnek zdjąć z ognia, zupę lekko przestudzić. Przelać ją do dzbanka blendera i zmiksować. Z powrotem wlać do garnka, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem i mocno podgrzać.

5. Pozostawione pieczarki pokroić w cienkie plasterki i usmażyć na suchej patelni z obu stron na złoty kolor.

Podawać z posiekaną natką pietruszki i plasterkami pieczarek.

Przepis na zupę pieczarkową jest banalnie prosty, a jest ona doskonałą propozycją na chłodniejsze dni, ale może stanowić również przystawkę na przyjście gości. Zazwyczaj podajemy ją z natką pietruszki, całymi kawałkami pieczarek czy grzankami. Jest delikatna i aksamitna w swojej konsystencji, dlatego ma wielu swoich wielbicieli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 17.03.2016 22:13
Jaka fantastyczna prezentacja!!!!
lalka19842 28.12.2015 13:06
Pyszna. Polecam.
MAR3STA 17.10.2015 16:14
uwielbiam pieczarkową
ben-ka 15.10.2015 09:15
Taką zupkę z apetytem bym zjadła.
Malinka 14.10.2015 23:26
Bardzo lubię pieczarkową, więc chętnie zjadłabym miseczkę Twojej zupki :)
Kuchenka 14.10.2015 18:56
pięknie wygląda
Agnieszka-87-25 14.10.2015 14:49
pieczarkowe uwielbiam
Pani Domu 14.10.2015 14:05
wygląda przepysznie
Aannkaa82 14.10.2015 12:58
apetyczna zupka :)
wyattearp 14.10.2015 12:30
pyszna zupka
misia53 14.10.2015 11:42
Zupka podana w pięknym stylu, już bym jadła.....
gosia56 14.10.2015 10:55
na pewno pyszna zupka
Futka 14.10.2015 10:53
Cudna i bardzo apetyczna zupa :)
Aleksandra/Olcia 14.10.2015 10:39
mniam,bardzo apetyczna
wwwiolka 14.10.2015 10:38
Bardzo fajny przepis.
Konczi 14.10.2015 10:27
wygląda bardzo pysznie ....
mysza75 14.10.2015 10:19
Jaka fajna i pyszna zupka i ten aksamit mniam :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak