Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki waniliowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
ser biały 30 dag
cukier waniliowy 32 g
cukier puder do posypania
jajko 2 szt
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
śmietana 4 łyżki
ocet 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki waniliowe

Kroki postępowania

1
Ser pokruszyć i wymieszać z mąką.
Krok 1 -  Oponki waniliowe foto
2
Dodać sodę, cukier waniliowy, ocet, śmietanę i wbić jajka.
Krok 2 -  Oponki waniliowe foto
3
Zagnieść ciasto.
Krok 3 -  Oponki waniliowe foto
4
Rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać z ciasta oponki.

Krok 4 -  Oponki waniliowe foto
5
Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju, odsączyć na ręcznikach papierowych
Krok 5 -  Oponki waniliowe foto
6
Oprószyć cukrem pudrem.
Krok 6 -  Oponki waniliowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 09.02.2016 10:30
oponki smaczne warto spróbować wg. tego przepisu
Malinka 14.10.2015 23:28
Deserek I klasa!
gusia1000 14.10.2015 20:06
Lubię i robię je.
Hrabina w kuchni 14.10.2015 12:29
Smakowite :)
kasiaw 14.10.2015 09:38
oponki super
dollce 14.10.2015 09:22
pyszności ;)
Mala 14.10.2015 07:10
uwielbiam takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak