Przepis i sposób przygotowania na: Tymiankowa pierś z kaczki z sosem śliwkowym
Pierś oczyszczamy, nacinamy skórę i posypujemy solą. Wcieramy w mięso marynatę, zawijamy w folię aluminiową i zostawiamy w chłodnym miejscu na 1 godz.
Kaczkę kładziemy na zimnej patelni, skórą do dołu, aby tłuszcz wytopił się a nie pozostał w środku. Smażymy około 6-7 minut z obu stron.
Gotowe mięso przekładamy na deskę aby "odpoczęło".
Ze śliwek wyjmujemy pestki, miksujemy. Podgrzewamy z odrobiną pieprzu cayenne i wina. Kiedy alkohol odparuje sos jest gotowy.
Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy będą gotowe, odcedzamy i odparowujemy. Posypujemy tymiankiem i obsmażamy na maśle.
Pierś podajemy pokrojoną w plastry z dodatkiem sosu i podsmażonymi ziemniakami.